rss      tw      fb
Keres

Médiatörvény - A ZDF főszerkesztőjének kommentárja

MTI 2011. január 4., kedd 14:32

Január elseje óta Magyarországon nincs alapja a sajtószabadságnak és a sajtó sokszínűségének - jelentette ki a német közszolgálati televízió (ZDF) főszerkesztője.

Az adó szokásos esti politikai háttérműsorának, a Heute Journalnak hétfő esti adásában elhangzott kétperces kommentárjában Peter Frey úgy vélekedett, hogy a médiatörvény nemcsak a tízmillió magyart érinti, de valamennyi európait - és kínos helyzetbe hozza az Európai Unió többi 26 tagjának állam- és kormányfőit is. Elég baj, hogy Silvio Berlusconi és Nicolas Sarkozy rendben lévőnek találja a kormányhű és kegyencek által irányított médiát. Ám hogy az EU új elnöke sebtében felszámolja Európa egyik legfontosabb vívmányát, az minőségileg mást jelent - tette hozzá.

"Ha a német kancellár a jövőben bírálja a pekingi vagy moszkvai kormányt azért, mert újságírókat üldöznek, vagy blokkolják az internetet, akkor azok nyugodtan mutogathatnak Budapestre. Így veszíti el Európa, így veszítjük el mi a szavahihetőségünket. Természetesen bírálnunk kell Lukasenkát és Fehéroroszországot, vagy a teheráni mollákat, amiért őrizetbe vettek két német újságírót. Ám az igazi próbakövünk Magyarország" - hangsúlyozta ZDF főszerkesztője.

Véleménye szerint Európa közepén komoly csorba esik egy alapvető jogon. "Orbán médiatörvénye nem bocsánatos bűn. Demokrácia és piacgazdaság már régóta nem számítanak ikertestvéreknek. A szabadság kijár a piacnak - de nem a kényelmetlen gondolatoknak. Növekedés kapitalizmus és fogyasztás által - de bírálat nélkül: ez egy veszedelmes bacilus, amely világszerte terjedőben van. Ha Európa nem áll ellen e bacilusnak, akkor önmagát és legjobb értékeit adja fel. Mindaddig, amíg Orbán médiatörvénye hatályban van, Budapest nem sütkérezhet Európa vezetője szerepének ragyogásában. Diplomáciai baráti gesztusok, mint az EU csúcsvezetőinek bemutatkozó látogatása, gyávaságot jelentenek, mosolygást egy cenzor oldalán. Az (uniós) csúcstalálkozókon megszokott családi fotó szégyen volna Angela Merkelre és kollégáira nézve. Most nemcsak az eurónak, de a szabadságnak is védőernyőre van szüksége Európában" - zárta kommentárját a ZDF főszerkesztője.