rss      tw      fb
Keres

OVB: jogsértő volt Orbán Viktor zuglói zeneiskolai kampánya

MTI 2010. március 25., csütörtök 20:34

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtök esti határozata szerint jogsértő volt, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök egy zuglói zeneiskolában kampányolt kedden.

Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke azért fordult kifogással az OVB-hez, mert álláspontja szerint Orbán Viktor március 23-án a zuglói Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában való megjelenésével és beszédével megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét.

A beadványozó szerint Orbán Viktor szavazásra buzdította a diákokat és a tanárokat, továbbá népszerűsítette jelölő szervezetét (pártját).

Szigetvári szerint a közoktatásról szóló törvény szerint a "nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet (...) párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható".

Közölte, a híradásokból egyértelműen megállapítható, hogy Orbán Viktor a zeneiskolát mint a Fidesz elnöke látogatta meg és ott politikai, választási célú tevékenységet folytatott.

Álláspontja szerint az említett kampány nem egyeztethető össze a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményével.

Az OVB tagjai arról folytattak vitát, megállapítható-e, hogy Orbán Viktor diákok előtt kampányolt, vagy sem. Végül a rendezvényről írt tudósítások alapján azt látták bizonyítottnak, hogy Orbán Viktor a tanulók előtt beszélt.

Az OVB határozatában megállapította a jogszabálysértést és a Fidesz elnökét a további jogsértéstől eltiltotta.