rss      tw      fb
Keres

Honosítás - Debrecenben ünnepélyes eskütétellel szerzik meg magyar állampolgárságukat az első kérvényezők

MTI 2011. január 7., péntek 10:30

Debrecen és testvérvárosa, Nagyvárad áprilisban közös ünnepséget szervez a cívisvárosban a kedvezményesen megszerezhető magyar állampolgárság első kérvényezőinek eskütételére - ismertette Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere pénteken sajtótájékoztatón a városban. Kósa Lajos személyes véleménye szerint "ha valaki magyar állampolgár, akkor őt megilleti a választójog".
Debrecen és Nagyvárad nemcsak az eskütételi ünnepséget szervezi közösen, de a partiumi város a kérvények összegyűjtésében is együttműködik Debrecennel az elkövetkező időszakban.
A debreceni okmányirodán felkészültek arra, hogy az eddigi, évente kevesebb, mint kétszáz állampolgársági kérelemmel szemben idén több ezer kérvényezőre lehet számítani - mondta Kósa Lajos, hozzátéve, hogy az ünnepélyes esküvel indul a "nagyüzem", amellyel idén mintegy félmillióan szerezhetik meg a magyar állampolgárságot.
Az újonnan magyar állampolgárságot szerzők választhatóságával kapcsolatos kérdésre válaszolva a polgármester kifejtette: erről nincs hivatalos álláspont a Fideszen belül.
A magyarországi lakhellyel nem rendelkező állampolgárok választhatóságáról elmondta: "az a magyar állampolgár, akit választójogától nem fosztanak meg, választó és választható is." Jelenleg is van a magyar parlamentben olyan képviselő, aki magyar állampolgár, de évtizedek óta külföldön él, Schöpflin György személyében - hozott példát a politikus.
Személyes álláspontját ismertetve Kósa Lajos úgy fogalmazott: "én azt gondolom, ha valaki magyar állampolgár, akkor őt megilleti a választójog, sőt az Európai Uniós szabályok szerint ha valaki tartósan Magyarországon lakik, akkor bizonyos választásokon neki is keletkezik választójoga. Én ezzel a szabállyal egyetértek" - tette hozzá, majd leszögezte: ezt a választási törvényben kell megoldaniuk. Megítélése szerint csak pártlistára vagy más országos listára szabad szavaznia annak, akinek nincs állandó lakhelye Magyarországon.
A választási rendszerrel kapcsolatban Kósa Lajos azt mondta, szerinte meg kell tartani a vegyes rendszert, de a részletes szabályozást később kell megalkotni.