rss      tw      fb
Keres

Die Welt: Viharos félév az Európai Uniónak

Galamus, 2011. január 7., péntek 11:36

Mostantól Magyarország a soros elnök és máris oszt – ezzel az alcímmel jelent meg a  Die Welt online pénteki írása. A megütközés nagy. Magyarország még csak négy napja az Európai Unió soros elnöke, de Európa számára máris világos: a következő hat hónap nem lesz sikertörténet. A vitatott médiatörvény körüli botrány árnyékot vet a magyar elnökségre.

Orbán Viktor miniszterelnök alaposan kiosztott mindenkit, ahelyett, hogy ajtót nyitna és békülékenynek mutatkozna.

Németországtól és Franciaországtól kikér magának minden „elsietett” bírálatot, s a törvény módosítására csakis abban az esetben kész, ha más európai államok is megváltoztatják vonatkozó jogszabályaikat.

Brüsszelben és számos más európai fővárosban felvetődött a kérdés, hogy vajon egy ilyen ország méltó-e az unió vezetésére, és egyre többen válaszolnak erre a kérdésre nemmel.

Már olyan szankciókat fontolgatnak, amilyeneket 2000-ben Ausztriára róttak ki, amikor az FPÖ, Jörg Haider idegengyűlölő pártja bekerült a kormányba. Az Európai Parlamentben a szociáldemokraták gazdasági szankciókat követelnek és a szavazati jog megvonását. „Nem engedhetjük meg Magyarországnak vagy bármely más kormánynak, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja az Európai Unió alapvető értékeit” – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője.