rss      tw      fb
Keres

Fodor Gábor: nincs zárás a mérsékelt pártok és a "szélek" között

MTI 2010. március 26., péntek 11:53

Fodor Gábor több helyről is kapott politikai felkérést az elmúlt hónapokban, de féltette hitelességét, ezért visszautasította őket. Az SZDSZ volt elnöke a FigyelőNetnek adott, pénteken megjelent interjújában úgy értékeli, a magyar demokráciát ma leginkább a Jobbik veszélyezteti és a valódi probléma az, hogy "a választóvonal nem a szélsőséges és a mérsékelt pártok között húzódik, hanem a mérsékelt pártok között van és a szélek felé nincs zárás".

Fodor Gábor az Fn.hu kérdésére az MDF országos listájának összetételével nem kívánt foglalkozni. Elmondja, hogy az MDF-SZDSZ együttműködést helyesnek tartotta hónapokkal ezelőtt egy demokratikus középerő létrehozásának céljával, de "egy nyögvenyelős együttműködés alakult ki".

Beszámol arról, hogy az elmúlt hónapokban több helyről és több felkérést is kapott arra, hogy vegyen részt a politikában, és segítsen különböző politikai erőknek, ám végül ezeket visszautasította, mert olyan ideológiailag, értékvilágban nem tiszta feltételek között kellene dolgoznia, amelyek óhatatlanul is azt jelentenék, hogy a hitelességéből veszít, mert nem tudja azt képviselni, amit szeretne.

Az SZDSZ és az MSZP fő problémájának a hitelvesztést tartja.

Fodor Gábor nem gondolja helyesnek azt az elképzelést, hogy bármely pártnak kétharmados többsége legyen Magyarországon, mert akkor tudja megcsinálni azt, amit akar. Egy-két dolgot kivéve mindent meg lehet csinálni egyszerű többség birtokában is - jelenti ki az interjúban a politikus, hozzátéve: az ellen is fellép, hogy egyenlőségjelet akarnak tenni Vona Gábor Jobbik-elnök és Orbán Viktor, a Fidesz első embere közé.

"A magyar demokráciát több minden veszélyezteti, ma leginkább a Jobbik, amely nyíltan kijelenti, hogy ő ezt nem akarja komolyan venni. A Fidesz nem jelent veszélyt a demokráciára. A Fidesszel lehet vitatkozni. A Fidesz egy demokratikus párt. Az igazi probléma az, hogy a választóvonal nem a szélsőséges és a mérsékelt pártok között húzódik, hanem a mérsékelt pártok között van és a szélek felé nincs zárás."

Szerinte "a Fidesz még a legrendezettebb párt" a mai magyar közéletben; a szocialista pártnál a választások után is nyilván lesznek változások és átalakulások, "hiszen nagyon forrong a baloldal", és "szembe kell néznünk azzal a hiánnyal, amit a liberális párt szétesése okoz".

Nagy szükség van a liberális erőre Magyarországon, amit meg is kell teremteni - rögzíti, megjegyezve: ezzel próbálkozik az LMP, amelyet sok tekintetben szimpátiával figyel, ám szerinte az LMP közelebb áll az Európában számos helyen jelen lévő újbaloldali és zöld pártokhoz, mint a liberalizmushoz.

Úgy látja: az SZDSZ legsúlyosabb veszteségét 1998-ban szenvedte el, a mostani állapot egy 10 éves folyamat vége.

Azt gondolom, az, hogy az SZDSZ szétesett és ilyen mértékben kiradírozódott a magyar közéletből, az elsősorban nem az én felelősségem, hanem egy évtizedes folyamat végeredménye. És ebben másoknak sokkal nagyobb szerepe van, de ezt nekik kell majd elrendezniük a saját lelkiismeretükkel - mondta Fodor Gábor.

Elmondta, ha olyan helyzetet, olyan feltételeket lát, amit jó szívvel tud vállalni, akkor meggondolná csatlakozását valamelyik párthoz; arról, hogy akár saját pártot is alakítana-e, korainak nevezte a "fantáziálást".

Most tanítok az egyetemen, jól érzem magam, nagyon szeretem a diákjaimat. De más dolgokkal is szeretnék foglalkozni, például a környezetvédelemmel. Nekem a közélet a hivatásom, ha módom lesz, csinálom, de nem mindenáron - számol be aktuális elfoglaltságáról és elképzeléseiről az SZDSZ volt elnöke.