rss      tw      fb
Keres

Médiatörvény - A Munkástanácsok Országos Szövetsége visszautasítja a bírálatokat

MTI 2011. január 12., szerda 10:22

A Munkástanácsok Országos Szövetsége nem ért egyet az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) múlt heti állásfoglalásával, amelyben a szervezet a médiatörvényt kritizálta. Palkovics Imre, a munkástanácsok vezetője nyílt levelében kétségbe vonja, hogy a bírálók elolvasták a jogszabályt.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke az ESZSZ főtitkárának, John Monksnak szóló levelében - amelyet az MTI-hez is eljuttatott - kijelenti: noha a szövetség állásfoglalásában aggodalmának adott hangot a médiatörvény miatt, az ESZSZ egyik magyar tagszervezetének elnökeként ő nem tud arról, hogy a testület megfelelő fórumain döntés született volna a jogszabály elítéléséről. Ha így lett volna, a munkástanácsok tiltakoznának a döntés ellen - tette hozzá.

Palkovics Imre szavai szerint nem tudja elképzelni, hogy az ESZSZ vezetésének és szakértőinek módja lett volna tanulmányozni a törvény hivatalos angol nyelvű fordítását, megállapítani, hol és mennyiben tér el más EU-tagállamok médiatörvényeitől olyan módon, ami sértené a magyar munkavállalók vagy a demokrácia alapelveit.

Szerinte a nyilatkozat szerzői megalapozatlanul nevezik a jogszabályt cenzúratörvénynek, és ők, valamint, akik engedélyezték a közzétételét, "csatlakoztak a Magyarország elleni szégyenletes uszító, rágalmazó kampányhoz, támadássorozathoz".

A munkástanácsok elnöke a levélben hangot ad annak a véleményének, hogy az elmúlt húsz évben "a globális sajtó neves képviselői, akik most hecckampányt folytatnak a tisztességesen küzdő Magyarország és annak tisztességesen küszködő miniszterelnöke ellen", nem tartották említésre méltó témának a magyar munkavállalók helyzetét.

Az ESZSZ múlt csütörtöki közleménye szerint a "cenzúratörvény méltatlan a demokráciához és ahhoz az országhoz, amely jelenleg veszi át az EU politikai vezetését". A nemzetközi szervezet álláspontját saját honlapján ismertette a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége.