rss      tw      fb
Keres

Médiatanács: megszüntetett eljárás a Tilos Rádió ügyében, húszmilliós büntetés a Neo FM-nek

MTI 2011. január 12., szerda 15:57

A Neo FM-et húszmillió forintra büntette, a Tilos Rádió ellen indított közigazgatási eljárást viszont megszüntette a médiatanács. Mindezt a testület frissen kinevezett szóvivője, Kiricsi Karola jelentette be szerdán.

Bemutatkozó sajtótájékoztatóján a 2007 és 2009 között a BKV szóvivőjeként dolgozó Kiricsi Karola elmondta: gördülékenyebbé, gyorsabbá, hatékonyabbá szeretné tenni a médiatanács kommunikációját. Ezt a célt szolgálja, hogy a testület egyes határozatai ezután a médiatanács blogján (http://mediatanacs.blog.hu) is olvashatók lesznek - tette hozzá.

A médiatanács szerdai döntései közül kiemelte, megszüntették a Tilos Rádió ellen indított közigazgatási eljárást, miután a testület megállapította: a rádióállomás nem sértett törvényt azzal, hogy egy szeptemberi délután lejátszotta Ice-T amerikai rapper It's On című felvételét.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az eljárás nem hivatalból, hanem egy magánszemély panasza nyomán indult. A médiatanács novemberben megtárgyalta a kifogást, majd a vizsgálattal megbízta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) monitoring szolgálatát. A szolgálat állásontja szerint a zeneszám trágár, obszcén tartalma miatt sérülhettek a kiskorúak érdekei. A hivatal ezután elküldte a hatósági ellenőrzés megállapításait a Tilos Rádiónak, amely nyilvánosságra hozta azokat.

Az eljárás megszüntetéséről döntő médiatanács blogján olvasható magyarázat szerint a testület álláspontja, hogy minden zenei stílusnak, hazai és külföldi előadónak helye lehet a magyar rádiókban, a kiskorúak érdekeinek védelme azonban a médiahatóság munkájának fontos eleme marad. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az eljárás még a korábbi médiatörvény alapján indult.

Kiricsi Karola kitért arra, hogy a Tilos Rádió ügye nem tekinthető egyedinek, tavaly 97 határozat született a kiskorúak védelme érdekében, az előző évben pedig 164.

A döntés egybecseng azzal, hogy Koltay András, a médiatanács tagja egy múlt heti sajtóbeszélgetésen kifejtette: az erőszakos, vagy szexuális tartalmú dalszövegek esetében indokolt, hogy azokat csak az esti idősávban sugározhassák a rádiók, az idegen nyelvű dalok esetében viszont lehetnek engedékenyebbek.

A szóvivő közölte: a médiatanács összesen húszmillió forintra büntette a Neo FM-et, amiért a kereskedelmi rádió tavaly októberben a megengedettnél több reklámot és az előírtnál kevesebb híradást sugárzott.

Hozzátette, hogy a Neo FM a vizsgált időszakban egyetlen nap sem teljesítette azon vállalását, hogy este nyolc óra után tizenötperces hírműsort kell adnia. Ezért 17 millió forint büntetést szabott ki a médiatanács, az ismételt reklámidő-túllépésért pedig 3 millió forintot.

Kiricsi Karola szólt az RTL Klubon futó Való Világról is. Az NMHH monitoring szolgálata folyamatosan figyeli a valóságshowt, amellyel kapcsolatban naponta öt-tíz bejelentés érkezik, ezért a médiatanács kiemelt ügyként tekint rá, döntést azonban szerdai ülésén még nem hozott - mondta.