rss      tw      fb
Keres

H1N1 - Egy 38 éves férfi az újinfluenza ez évi első áldozata Magyarországon

MTI 2011. január 12., szerda 15:58

Újinfluenza-fertőzés okozta egy 38 éves férfi halálát, ő a H1N1 vírus ez évi első áldozata Magyarországon - jelentette be Csohán Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) osztályvezető főorvosa szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A férfi, aki az év első hetében vesztette életét, úgynevezett rizikócsoportba tartozott, kórosan elhízott volt. Nem kapott védőoltást és viszonylag későn fordult orvoshoz, a kórházba kerülését követően néhány napon belül meghalt – mondta Csohán Ágnes.

Paller Judit országos tiszti főorvos úgy fogalmazott: felgyorsultak az események, nagyon hamar a H1N1 vírus járványméretű jelenlétről számolhatnak be Magyarországon.

Szokásos influenzajárvánnyal állunk szemben, jelenleg a járvány kezdeténél tartunk - mondta az országos tiszti főorvos, aki ezúton is felhívta a háziorvosok figyelmét arra, hogy az oltóanyag beszerezhető, és szóljanak azoknak, akiknek mindenképpen ajánlott annak beadása.

Csohán Ágnes a sajtótájékoztatón kifejtette: Magyarországon a múlt év 52. hetében csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma. Ehhez képest viszont az év első hetében a duplájára nőtt a megbetegedések száma, mintegy 12600 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez még a járványos küszöb alatt van, az ugyanis egy héten belül 15 ezer megbetegedést jelent.

Az influenza, illetve az influenzaszerű tünetek miatt a kórházi felvételek száma is megkétszereződött. Jelenleg 40 embert ápolnak ilyen tünetekkel kórházban. Nyolc új beteg részesült intenzív ellátásban és hét embernél volt szükség gépi lélegeztetésre. Az intenzív ellátást igénylő betegek nagy része felnőtt volt - tette hozzá az osztályvezető főorvos.

A betegek csaknem fele 15-34 év közötti, mintegy 29 százaléka pedig középkorú. A gyermekek és a 60 év feletti betegek aránya 11-12 százalék. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint az első héten megerősített 19 új esettel együtt a fertőzöttek száma 28-ra nőtt.

A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet a védőoltás fontosságára. Azoknak a rizikócsoportba tartozóknak, akik az előző szezonban is beoltatták magukat, mindenképpen ajánlják, hogy ismételjék meg az oltást.

Csohán Ágnes kiemelte, Magyarországon mintegy 2,5 millióra tehető azoknak a száma, akiknek meg kellene kapniuk a védőoltást. Példaként említette, hogy közülük a 65 év felettiek mindössze a negyede lett beoltva mostanáig.

A vírus területi eloszlását tekintve közölte, hogy az orvoshoz fordulók száma csak Csongrád megyében csökkent, a többi megyében nőtt. Ehhez kapcsolódóan a sajtótájékoztatón kitértek arra, hogy az oltóanyag területi felhasználása eltérő. A legkevesebben Hajdú-Bihar megyében, míg a legtöbben Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Somogy megyében kérték a Fluval-AB típusú védőoltást.

Csohán Ágnes a nemzetközi helyzetről elmondta: Európában a 48. héten hirdették meg az influenzaszezon kezdetét. A múlt év végéig szóló statisztikák szerint folyamatosan nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma, valamint a betegség területi lefedettsége is.

Európában jelenleg a 2009-es influenza A (H1N1), valamint az influenza B vírusa a domináns.

Az Egyesült Királyságban - ahol várhatóan a héten tetőzik a járvány - mostanáig a H1N1 vírussal összefüggésben ötven halálesetet regisztráltak. Az áldozatok döntő többsége rizikócsoportba tartozott, voltak köztük várandós nők, súlyosan elhízottak. A H1N1 vírus nem változott - hangsúlyozta a szakember.

A járvány nyugatról kelet felé terjed. A Magyarországgal határos közép- és kelet-európai országokban még alacsony arányban, szórványosan fordult elő a vírus, Ukrajnában pedig (az egyébként kisebb arányban előforduló) B vírus terjed - mondta Csohán Ágnes. Tehát ilyen szempontból Magyarország keletről és nyugatról is veszélyeztetett.

Az OEK adatai szerint 2009-es év 21. és a múlt év 20. hete között a pandémiás H1N1 variáns által okozott, ismertté vált megbetegedések száma 2162, míg az influenzavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma 134 volt.