rss      tw      fb
Keres

WSJ: szorosabb euróövezeti integrációt kíván előmozdítani Orbán Viktor

MTI 2011. január 13., csütörtök 8:38

Az euróövezeten belüli szorosabb integrációt kívánja előmozdítani Orbán Viktor magyar miniszterelnök, akinek kormánya átvette az EU soros elnöki tisztségét - írta csütörtöki számában a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti napilap európai kiadása.

A lap interjút készített a kormányfővel, és az írás bevezetőjében úgy jellemezte őt, hogy "a szokványostól eltérő gazdaságpolitikájáról ismert, vitatott személyiség".

"Fiskális egység nélkül a fizetőeszköz sérülékeny. (...) Az eurót meg kell védeni, különben széles körben elterjed az EU körüli bizonytalanság" - idézte Orbánt a WSJ.

Az interjúismertetés szerint a magyar kormányfő úgy véli, hogy a legszigorúbb költségvetési kiadási szabályokat az euróval fizető országokban kell érvényesíteni. Magyarország nem tartozik ezek közé, és Orbán szerint nem is realisztikus az olyan elképzelés, hogy Magyarország az évtized vége előtt bevezetheti az eurót. Jelenleg "jobb nem belül lenni" - idézte a lap a miniszterelnököt, aki "a legbátrabb nemzetnek" minősítette Észtországot, amiért január 1-jével az euróövezet tagjává vált.

Orbán eddigi politikai pályájára visszatekintve a WSJ emlékeztetett arra, hogy az egykori ellenzéki diák 1989-ben követelte a szovjet csapatok Magyarországról történő kivonását.

"Azt mondja, politikai célja most az, hogy beteljesítse az ország békés antikommunista fejlődésének befejezetlen ügyét - hogy felszámolja az utolsó maradványait is annak, amit a még mindig a régi szocialista elit által dominált, korrupt kormányzati rendszernek tekint" - írta az amerikai üzleti lap.

"Olyan kompromisszumokat kötöttünk, amelyek rossznak, illetve rövidlátónak bizonyultak" - mondta a kormányfő a korábbi időszakról, és hozzátette: húsz évet várt erre a pillanatra.

A lap kitért arra, hogy a magyarországi bírálók és az "egyre idegesebb szomszédok" szerint Orbán hatalomkoncentrációra törekszik, és "intoleráns rezsimet" épít. Ezzel kapcsolatban utalt a médiatörvény körüli polémiára, és idézte Guy Verhofstadtot, az Európai Parlament liberálisainak vezetőjét, aki szerint a Fidesz mind nacionalistább retorikát alkalmaz, és ezt veszélyesnek tartja.

Orbán azonban elutasítja ezeket az aggodalmakat - írta a WSJ, és idézte a kormányfőt, aki szerint "Európa többi része veszélyt lát a kétharmadban. Mi lehetőséget látunk benne. (...) Ha egy erős párt tiszteletben tartja a hatalommegosztást, a fékeket és egyensúlyokat, akkor nincs veszély".

Orbán Viktor a lap szerint közölte, hogy kormánya februárban olyan intézkedéssorozatot jelent be, amely csökkenti a nyugdíjkiadásokat, a munkanélküliek támogatását és a gyógyszerek állami támogatását. Kijelentette, hogy vége a nagyvonalú és hosszan tartó munkanélküliségi juttatásoknak. De - tette hozzá a lap szerint - még nem állnak rendelkezésére olyan becslések, hogy ezek a lépések mennyi pénzt takaríthatnak meg a kormánynak.

A WSJ és a Dow Jones üzleti hírügynökség által közösen készített interjúnak a Dow Jones által közzétett változatában ezzel kapcsolatban az is olvasható, hogy Orbán szerint "világossá kell tenni: senki nem mehet nyugdíjba a korhatár elérése előtt". A kormány a munkanélküli-segélyre való jogosultság időtartamát ez év második felében csökkenteni kívánja, és ugyanakkor közmunka-lehetőséget kíván biztosítani ott, ahol kevés a munkahely.

A The Wall Street Journal megjegyzése szerint a piacok azt remélik, hogy a februári kezdeményezések bizonyítékot szolgáltatnak majd az állami kiadások szilárd és tartós csökkentésére. Az amerikai üzleti lap utalt arra, hogy tavaly Orbán figyelmen kívül hagyta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU jelentős állami kiadáscsökkentési javaslatait, ehelyett ragaszkodott választási ígéreteihez, ahhoz, hogy nem lesznek megszorítások, és csökkentette a személyi jövedelemadót, valamint a kis- és középméretű vállalkozások adóját. Hogy ezt kifizessék, és még így is teljesítsék az EU által igényelt deficitcélokat, súlyos átmeneti adókat vetett ki néhány olyan szektorra, amelyek legfőbb szereplői a nagy külföldi vállalatok. Szintén hatalmas összeget terelt vissza az állami kasszába a magánynyugdíj-pénztárakból - ismertette a WSJ az eddigi gazdasági lépéseket.

Az amerikai lap szerint Orbán hangsúlyozza, hogy célja a növekedés és a munkahelyteremtés.

"Legitim, hogy Magyarország saját nézeteket valljon, ne csak a költségvetési hiányra gondoljon, hanem a hosszú távú versenyképességre is" - mondta a miniszterelnök. Egyúttal azonban elismerte a piaci nyomás tényét: "a hitelességért folytatott küzdelem állandó" - idézte őt a lap.

Orbán idén csökkenteni akarja az ország államadósságát, részben abból a pénzből, amelyet a magánnyugdíj-pénztárakból terelt vissza, valamint azt is szeretné, ha a központi bank visszaadná az IMF-támogatás el nem költött részét - írta a The Wall Street Journal.

A központi bankkal való viszonyáról a lap szerint azt mondta Orbán Viktor, hogy számos ponton nézeteltérésük van, különösen az eladósodottság csökkentésének módját illetően.

A kormányfő a lap szerint kiemelte, hogy az átmeneti adók szolgáltató szektorokat sújtanak, az ország gazdasági stratégiája ugyanakkor azokat a befektetőket támogatják, akik a termelő ágazatokban kívánnak munkahelyeket teremteni.

A WSJ mindehhez hozzátette: a befektetők szkeptikusak, a magyar kötvények biztosítási ára magasba szökött, az ország adósságállománya a világon a kilencedik legkockázatosabb - magasabb a kockázata, mint az iraki adósságé -, a főbb hitelminősítők pedig a magyar kormányadósságot csak egy fokkal tartják jobbnak a bóvli kategóriánál.