rss      tw      fb
Keres

Emlékeztető: ma este hatkor tüntetés a sajtószabadságért

Pénteken este 6 órakor, a Kossuth téren tüntetés a sajtószabadságért.

„A tömeg erejével kívánunk nyomást gyakorolni a kormányra, hogy a január 1-jétől hatályos cenzúratörvényt vonja vissza és garantálja a sajtószabadságot Magyarországon. Nem virtuálisan, hanem összegyűlve Budapesten a Parlament előtt a Kossuth téren, 2011. január 14-én pénteken este 6 órától” – írja a magyar sajtószabadságért szervezett mai tüntetés szervezőinek felhívása a Facebook közösségi oldalon. A médiatörvény elleni tiltakozásul létrejött Facebook-oldalnak, amely az Egymillióan a magyar sajtószabadságért címet viseli, csütörtök estig több mint hetvenezer tagja, virtuális rajongója van, és közülük több mint hat és fél ezer jelezte várható részvételét a demonstráción.

Az Amnesy International Magyarország is csatlakozik a demonstrációhoz. A szervezet pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának sérelmével más emberi jogaink védelme is ellehetetlenülhet, ezért mindenkit arra buzdítanak, hogy csatlakozzon a tüntetéshez, és betapasztott szájjal tiltakozzon a Parlament előtt.

Pénteken, a magyar tüntetéssel egyidőben a bécsi magyar nagykövetség előtt tiltakozik a magyar médiatörvény ellen a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró-szervezet ausztriai tagozata más ausztriai társszervezetekkel közösen. Az RSF ausztriai honlapján hétfőn közzétett közlemény szerint a szervezők az Emberi Jogok Európai Egyezményével, valamint a sajtószabadság és a tájékozódáshoz való jog alapelveivel, így az ENSZ és az Európai Unió keretében megfogalmazott alapelvekkel ellentétesnek tartják a médiatörvényt. A felhívásban az aláírók szolidaritásukat fejezték ki a médiatörvény ellen tiltakozó magyar újságírókkal és állampolgárokkal.

Csütörtökön egyébként a vezető osztrák lapokban fizetett hirdetést helyezett el a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI), amelyben arra szólította fel a magyar kormányt, hogy vonja vissza az európai vezető politikusok, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), újságírók, és számos sajtószabadságért küzdő szervezet által hevesen bírált és nemrégiben elfogadott médiatörvényt. Gerfried Sperl, az IPI osztrák bizottságának vezetője, aki kezdeményezője volt a hirdetés elhelyezésének, azt mondta: „A magyar nemzet történelme során mindig is küzdött a demokráciáért és a szólásszabadságért. A magyar kormánynak erősítenie kell a demokráciát és nem gyengíteni”. A magyar politikusoknak az a jelzése, hogy a törvényt meg lehet változtatni, nem elég. Az aláírók arra szólítják fel a magyar kormányt, hogy vonja vissza a törvényt és egy olyan jogszabállyal helyettesítse, amely megfelel a demokrácia alapelveinek.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!