rss      tw      fb
Keres

Pokorni Zoltán: az „új politikai kultúra” miatt fontos az elszámoltatás

MTI 2010. március 26., péntek 21:38

Azon múlik a következő kormány sikere, hogy a sajátjait illetően is kemény tud-e lenni - jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke pénteken este Ajkán egy lakossági fórumon.

Ezért az elszámoltatás a jövőről szól - mondta az ellenzéki politikus, megjegyezve: "a mieink előtt is világosnak kell lenni", hogy ha ők lesznek hatalomban, az nem jelentheti azt: "eddig ők loptak, most meg ti fogtok lopni".

Egy teljesen új világot kell kezdeni, s az elsőnek, aki belenyúl a pénztárba, annak "le fogjuk vágni a kezét" - fogalmazott a Fidesz politikusa, hangsúlyozva, hogy "ezt kell nagyon világossá tenni".

A szocialisták "elmismásolt ügyeit" kinyomozni sem lesz kellemes, de az még mindig könnyebb, mint a sajátjainkkal szemben a keménységet következetesen érvényesíteni - mondta Pokorni Zoltán a mintegy 250-300 érdeklődő előtt. Szavai szerint, ha a következetességük és felelősségük működik, s "nem szenved csorbát baráti vagy nem tudom milyen okok miatt, akkor van esélyünk".

"Ha ettől eltérünk és mást csinálunk, mint amit mondtunk, akkor éppúgy esünk, sőt még nagyobbat esünk az emberek szemében, mint a szocialisták" - fogalmazott a Fidesz alelnöke.

Pokorni Zoltán szerint van azonban az elszámoltatásnak egy "olyan oldala is, ami nekem nem tetszik, ez pedig a nemtelen indulat". Példaként említette, hogy tavaly egy Fidesz-szimpatizáns nő egy fórumon a sokat kereső képviselők "fellógatásáról" beszélt indulatosan. A Fidesz alelnöke szerint a sikertelen irigyli a sikerest, a csúnya a szépet, s szerinte az '50-es években az ávósokban működött az az indulat, hogy "add ide, elveszem, miért van neked", a nyilasok pedig a zsidók vagyonát, értékeit vették el.

Most is van egyfajta düh, indulat, s ezt "éppen mi szítjuk, de ugyanúgy ellenünk is fordulhat pár hónap múlva" - fogalmazott, hozzátéve: ez az a része az egész elszámoltatás-történetnek, "amit én nem szeretek".

Pokorni Zoltán hangsúlyozta azonban azt is, hogy "természetesen van az emberekben egy teljesen jogos büszkeség is", s azt mondják: "ne nézzenek minket hülyének". A Fidesz alelnöke szerint, úgy nem működhet az ország, ha az emberek nem érzik azt, hogy inkább megéri tisztességesnek lenni, mint tisztességtelennek. Ma ugyanis nem ezt érzik, hanem úgy vélik, hogy aki nem lop, az lúzer, élhetetlen, nem él a lehetőséggel - mondta az ellenzéki politikus.  Nem azt érzik az emberek a napi működésben, a szabályokban, hogy jobban megéri becsületesen élni, s szerinte így nem lehet fenntartani a közigazgatást, az oktatást, nem lehet várost működtetni, "semmit sem lehet, így csak szétesünk".

Kitért arra is, hogy a Fidesznek "nincs csodafegyvere", s legalább 2-3 év kell, mire látszanak majd a helyes intézkedések, az "egy irányba működő szabályok" jó hatásai. Az igazi kérdés az, hogy erre a pár évre van-e még türelme az embereknek.

Ha nem tud a Fidesz "nagyon világosan egy vonalat húzni, egy új korszakot nyitni, s nyilvánvalóvá tenni, hogy eddig ez volt, ez a lopós, korrupt, pártfinanszírozós, kéz-kezet mosó dolog, mostantól viszont egy új politikai kultúra és norma működik; ha ezt nem tesszük világossá, akkor nem lesznek az emberek türelemmel két-három évig" - fogalmazott Pokorni Zoltán.

A Fidesz alelnöke ebből a szempontból tartja kulcskérdésnek az elszámoltatást, és a jövőre nézve egy új norma, új szabályrend kialakítását.