rss      tw      fb
Keres

Megkezdődött a házát árammal védő nyírmihálydi férfi pere

MTI 2011. január 19., szerda 10:48

Több emberen elkövetett emberölés kísérletével vádolják azt a nyírmihálydi férfit, aki árammal próbálta megvédeni házát és családját a támadásokkal szemben; a per szerdán kezdődött el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon.

A vádirat szerint a büntetett előéletű 47 éves férfi a villanyóra megkerülésével vezette be házába az áramot, majd két drót kifeszítésével levezette kertjének végébe, és feszültség alá helyezte a rendszert.

A lakóházból - amelyben B. Gusztáv és élettársa, valamint öt kiskorú gyermekük lakott - 2006-ban kötötte ki az áramot a szolgáltató a mintegy 160 ezer forintos fizetési hátralék miatt. A vádlott később a ház előtt futó légvezetékről bevezette a házába az áramot, és a gyanú szerint hűtőládát, számítógépet és más készülékeket üzemeltetett.

A vádirat szerint 2009-ben a B. Gusztáv úgy döntött, hogy árammal védi meg házát és családját. A férfi a kertjének végében egy faoszlophoz 17 méter hosszban feszített ki két acélhuzalt, az alsót a földtől 60 centiméter, a felsőt 110 centiméter magasságban, és áram alá helyezte őket. A vádlotton nem sokkal később egy házkutatáskor ütöttek rajta a rendőrök.

A szerdai tárgyaláson B. Gusztáv a vallomásában nem tagadta a cselekmény elkövetését, de kijelentette, hogy nem érzi magát bűnösnek. Mint elmondta, a családját akarta megvédeni, mivel unokahúgát, B. Máriát a romákat ért támadásokban ölték meg Kislétán. B. Gusztáv a tárgyaláson hangsúlyozta: tette után igyekezett figyelmeztetni a környéken lakókat, hogy ne menjenek le a kert végébe, mert áram van a kerítésben.

A bíróság ezután szakértőket és tanúkat hallgatott meg, a perben ítélet később várható.

Szerda délután hasonló ügyben tart tárgyalást a bíróság: a szintén Nyírmihálydiban élő B. Aranka szinte ugyanezzel a módszerrel akarta megvédeni lakóházát.

Az első olyan eset, amikor valaki áramot vezetett a kerítésébe, és ezzel balesetet okozott, 2008 nyarán történt. Az azóta elhíresült ügyben egy 69 éves kesznyéteni férfi vezetett áramot a kerítésbe, hogy így védje terményeit. Három helybéli uborkát akart lopni a férfi kertjéből, pedig tudták, hogy áram alatt van a kerítés. Erre figyelmeztették is egymást, mégis mindhárman átugrottak a kerítésen. Ketten azonnal áramütést szenvedtek, harmadik társuk ezt látva segítségért rohant. A legidősebb, 48 éves férfi a helyszínen életét vesztette.

A kesznyéteni férfit a bíróság gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége és szintén gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt egy év fogházbüntetést kapott két évre felfüggesztve.