rss      tw      fb
Keres

Bíróság előtt a házát árammal védő nyírmihálydi nő

MTI 2011. január 19., szerda 16:18

Több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja az ügyészség azt a nyírmihálydi nőt, aki árammal akarta megvédeni a házát; a per szerdán kezdődött el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon.

A vádirat szerint a 21 éves B. Aranka a falu szélén álló lakóházának hátsó udvarát úgy kívánta megvédeni, hogy a házban lévő konnektorból egy szigetelt vezetékkel a villanyáramot az udvar végébe vezeti.

Az asszony ezután a kert hátsó részében mintegy húsz méter hosszan acélhuzalokat feszített ki, melyet hozzákötött a szomszéd felőli telekhatáron húzódó drótkerítéshez. A vezetéket, melyben hálózati áram futott, több napon keresztül áram alá helyezte. A feszültség alatt lévő drótra a környéken végzett házkutatás alkalmával bukkantak a rendőrök.

B. Aranka a szerdai tárgyaláson részben tagadta az ellene felhozott vádakat, s azzal védekezett, hogy akkoriban történtek a romák elleni támadások, az egyikben életét vesztette a Kislétán lakó nagynénje, B. Mária is. A három gyermeket nevelő asszony állítása szerint a házával szemben lévő almáskertben és az ő kertje végében többször lövöldöztek, valamint cigányokat káromló mondatokat kiabáltak ismeretlenek. Erről bejelentést is tett a rendőrségen.

Az eset után döntött úgy, hogy árammal védi meg családját: elmondása szerint a televízióban látott egy riportot a gyümölcsösét ilyen módon megvédő férfiről, ennek az ötletnek alapján vezette kertjének hátsó részébe az áramot.

A nyomozati szakaszban megtett vallomásában B. Aranka azt mondta, hogy három héten keresztül volt kihúzva a drót, a bíróságon viszont már azt vallotta, hogy csak aznap volt áram alatt a drót, amikor a rendőrök házkutatást tartottak.

A bírónak arra a kérdésére, hogy tudja-e, mit okoz az áramütés, B. Aranka azt válaszolta, hogy "megcsípi" az embert. Hozzátette: a tévében csak azt látta, hogy hogyan kell csinálni, de azzal már nem volt tisztában, mit okozhat az áramütés. Az asszony szavai szerint "aki a kertjének hátsó részében járkál, az nyilvánvaló, hogy a családját akarja bántani." A kihúzott és áram alatt lévő drótról a fekvő beteg élettársa mellett több környékbeli ismerőse is tudott. Mint mondta, vigyázott arra, hogy rokonai ne kerüljenek a drót közelébe.

Ugyancsak szerdán kezdődött a büntetőper a megyei bíróságon a szintén Nyírmihálydiban élő B. Gusztáv ellen, aki hasonló módszerrel, árammal próbálta távol tartani házától a betolakodókat. A vádirat szerint a büntetett előéletű 47 éves férfi - B. Aranka nagybátyja - a villanyóra megkerülésével vezette be házába az áramot, majd két drót kifeszítésével levezette kertjének végébe, és feszültség alá helyezte a rendszert.

Az első olyan eset, amikor valaki áramot vezetett a kerítésébe, és ezzel balesetet okozott, 2008 nyarán történt. Az azóta elhíresült ügyben egy 69 éves kesznyéteni férfi vezetett áramot a kerítésbe, hogy így védje terményeit. Három helybéli uborkát akart lopni a férfi kertjéből, pedig tudták, hogy áram alatt van a kerítés. Erre figyelmeztették is egymást, mégis mindhárman átugrottak a kerítésen. Ketten azonnal áramütést szenvedtek, harmadik társuk ezt látva segítségért rohant. A legidősebb, 48 éves férfi a helyszínen életét vesztette.

A kesznyéteni férfit a bíróság gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége és szintén gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt egy év fogházbüntetést kapott két évre felfüggesztve.