rss      tw      fb
Keres

Az FBI őrizetbe vette egy keresztény milícia több tagját

MTI 2010. március 29., hétfő 11:19

Őrizetbe vették egy keresztény milícia legkevesebb hét tagját az Egyesült Államok három szövetségi államában a hét végén tartott rajtaütések során - közölte helyi idő szerint vasárnap az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik munkatársa.

A Michigan, Indiana és Ohio állam területén helikopterek támogatásával végrehajtott rajtaütések a Hutaree elnevezésű milícia tagjai ellen irányultak. Az engedély nélküli fegyvertartással vádolt személyeket hétfőn állítják bíróság elé.

A hatósági fellépés hivatalos oka mindeddig nem ismeretes, de egy másik fegyveres csoport, a Délnyugat-michigani Önkéntes Milícia szóvivője, Mike Lackomar úgy tudja, hogy a csoport több muszlim szervezetet megfenyegetett. Lackomar szerint a Hutaree egyik michigani vezetője telefonon támogatást kért az Önkéntesektől, amikor szombaton a rendfenntartó erők rajtaütést intéztek ellenük, de visszautasításban részesült.

A Michigan állambeli Adrian környékén tevékenykedő Hutaree szekta tagjai keresztény katonáknak tekintik magukat, akik az Antikrisztus eljövetelére és az ellene való küzdelemre készülnek.

Szemtanúk beszámolói szerint szombaton "egy kisebb hadsereg" szállt meg egy erdős birtokot Adrian közelében. A területen fegyveres, álcaruhás milicisták szoktak gyakorlatozni.

Az indianai Hammondban szombat éjjel kommandósok szálltak meg egy házat. Az épületből a szomszédok beszámolja szerint két tucatnyi lőfegyvert szállítottak el. A környéket tűzszerészek fésülték át.