rss      tw      fb
Keres

Németország guantánamói foglyokat fogad be

MTI 2010. március 29., hétfő 12:18

Egy korábbi kormányhatározattal ellentétben Németország mégis hajlandó guantánamói foglyok befogadására - közölte hétfőn megjelent számában a Der Spiegel.
A hamburgi hetilap értesülése szerint az elmúlt héten egy német delegáció a Kuba területén lévő amerikai börtöntáborban több olyan fogollyal találkozott, akik a befogadás szempontjából szóba jöhetnek.
Daniel Fried amerikai elnöki különmegbízott még az elmúlt év végén egy listát küldött a német belügyminisztérium számára, amely eredetileg kilenc, Guantánamón őrzött személy nevét tüntette fel. Néhányat közülük azonban már más ország befogadott.
A korábbi nagykoalíciós kormány tavaly még a guantánamói foglyok befogadása ellen foglalt állást. Obama elnök erre irányuló kérését elsősorban a konzervatívok utasították el, míg a szociáldemokraták hajlottak volna több, Kínából származó, ujgur nemzetiségű, a terrorizmus gyanúja miatt fogva tartott személy befogadására.
A jelenlegi konzervatív-liberális kormány azonban felülvizsgálta a korábbi elutasítást, és a Der Spiegel szerint kész három fogoly befogadására. A lap úgy értesült, hogy egy palesztin, egy jordániai és egy szíriai fogolyról lenne szó, akikkel a belügyminisztérium, a szövetségi bűnügyi, valamint a migrációs hivatal képviselői - a lehetséges kockázatok felmérése céljából - a múlt héten Guantánamón találkoztak. A végleges döntés Thomas de Maiziere belügyminiszter kezében van, de - mint a Der Spiegel írta - valójában már megszületett.
Németországban egyébként nincs konszenzus ebben. A bajor belügyminiszter például közölte, hogy a tartomány egyetlen volt foglyot sem enged be területére.
Barack Obama elnök tavaly januárban jelentette be a börtöntábor bezárását és azzal a kéréssel fordult az Egyesült Államok szövetségeseihez, hogy vállalják több fogoly befogadását. Obama a bezárás időpontjául 2010 elejét jelölte meg, a fogolytábor felszámolása azonban késik.