rss      tw      fb
Keres

Lemondott a cseh emberi jogi miniszter

MTI 2010. március 29., hétfő 15:00

Lemondott hétfőn Michael Kocáb, a szakértői cseh kormány emberi jogokért felelős minisztere, mert az őt jelölő Zöldek Pártja (SZ) a múlt héten kilépett a kormányból. A kormányfő Kocáb lemondását elfogadta.

A zöldek azért hagyták el a kabinetet, mert nem értenek egyet azzal, hogy Jan Fischer kormányfő elvette tőlük a környezetvédelmi tárcát. A pártnak két minisztere volt a kabinetben, de Kocáb korábban nem volt hajlandó távozni, mert állítólag nem akart válságot előidézni a kormányban. A hét végén azonban megváltoztatta döntését, s most lemondott tisztségéről.

A neves rockénekesből lett miniszter már két hete felajánlotta lemondását, amikor nyilvánosságra került, hogy viszonya van szóvivőjével, Lejla Abbasovával. Fischer a miniszter lemondását akkor nem fogadta el, s leszögezte: Kocáb magánélete nem politikai probléma.

Az emberi jogi tárcát a továbbiakban maga a miniszterelnök fogja irányítani. Fischer hétfőn bejelentette: még a héten találkozni szeretne a két nagy párt - a szociáldemokraták és a polgári demokraták - elnökével, hogy egyeztesse velük a kormány feladatait és működését.

Kormányválságot, nagyobb megrázkódtatást a zöldek döntése nem okozott. A párt befolyása ugyanis ma már minimális. A Zöldek Pártja 2006-ban hat képviselői helyet szerzett, s első ízben bekerült a parlamentbe, majd tagja lett a hárompárti balközép koalíciós kormánynak. Négy miniszteri helyet kapott. Ma - papíron - már csak négy képviselője van az alsóházban.

Két hónappal a május végére kiírt képviselőházi választás előtt a szakértői Fischer-kormány tevékenységére a Jirí Paroubek vezette Cseh Szociáldemokrata Párt van alapvető befolyással, s a kommunisták támogatása révén a parlamentben is döntő szava van.

Helyi elemzők szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Paroubek lesz a következő cseh miniszterelnök, mert pártja várhatóan megnyeri a képviselőházi választást. Legnagyobb ellenfele - a Polgári Demokratikus Párt - komoly belső feszültségekkel küzd, bomlásban van, s támogatottsága egyre csökken. Mirek Topolánek pártelnök botrányai után a múlt héten lemondott listavezetői helyéről. A pártelnöki tisztségét megtartotta. A sajtó szerint azonban csak idő kérdése, mikor kell a párt éléről is távoznia.

Paroubek, valamint Petr Necas, a polgári demokraták új listavezetője egyaránt kizárja, hogy a választások után a két párt esetleg nagykoalícióra léphetne. Mindkét pártnak az az elképzelése, hogy ha választási győzelmük esetén nem tudnának egyedül kormányozni, akkor koalíciót alakítanának a kisebb pártokkal. Mindketten azt is kizárják, hogy esetleg a kommunistákkal koalícióban kormányozzanak. Paroubek szerint a szociáldemokrata párt kész a kisebbségi kormányzásra is, és akkor bizonyos esetekben a kommunisták támogatását is elfogadná.