rss      tw      fb
Keres

Aláírták a megállapodást az oroszországi nukleárisfűtőanyag-bankról

MTI 2010. március 29., hétfő 15:13

Nukleáris fűtőanyagot árusító intézmény, egy úgynevezett fűtőanyag-bank létrehozásáról kötött megállapodást hétfőn Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és a Roszatom orosz állami atomenergetikai társaság.

Az intézmény a maga nemében az első lesz a világon.

A bécsi központú NAÜ több ország tiltakozása ellenére döntött tavaly novemberben a nemzetközi fűtőanyag-ellátó központ mellett. A kezdeményezés fő célja a hasadóanyag előállításának és forgalmának szorosabb ellenőrzése.

A "bank" alacsony fokon dúsított fűtőanyagot ad majd el nem katonai célú felhasználásra olyan országoknak, amelyek maguk nem foglalkoznak urándúsítással és teljesítik a NAÜ előírásait. A "bankban" tárolt fűtőanyagot tartaléknak szánják arra az esetre, ha a vásárolni szándékozó ország valamilyen okból a piacon nem jut hozzá a hasadóanyaghoz. Az ellátót a Roszatomnak a szibériai Angarszk térségében fekvő központjában rendezik be, az első készletek az év végére elérhetők lesznek. A fűtőanyaghoz piaci áron juthatnak hozzá a vevők.

A Vedomosztyi orosz lap értesülése szerint az első ügyfelek között lehet Vietnam, Indonézia, Marokkó és az Egyesült Arab Emírségek. A kezdő készlet 100 millió dollár értékű dúsított urán lesz. Az intézmény működését a NAÜ felügyeli majd, a projekt költségeit viszont az orosz fél viseli.