rss      tw      fb
Keres

Moszkvai metrórobbantás - szakértői vélemények, újabb robbanószerkezet, magyar részvétnyilvánítás és elítélés, további hírek

Osztrák szakértő szerint észak-kaukázusi iszlamisták állnak a moszkvai merénylet hátterében

MTI 2010. március 29., hétfő 14:33

Minden valószínűség szerint észak-kaukázusi iszlamisták követték el a hétfői kettős robbantást a moszkvai metróban - mondta Gerhard Mangott osztrák Oroszország-szakértő.

A jelek arra utalnak, hogy egy csecsen terrorista vezető meggyilkolása miatti bosszúakcióról van szó - vélekedett Mangott, az innsbrucki Politikatudományi Intézet munkatársa a Der Standard című lap internetes kiadásának adott interjúban.

A merénylet alkalmas eszköznek tűnhetett a terroristák szemében arra, hogy nyilvánvalóvá tegyék: minden helyi és szövetségi szintű erőfeszítés ellenére is képesek újraszerveződni és az Észak-Kaukázuson kívül is végrehajtani egy ilyen akciót. Minden bizonnyal szándékos volt az is, hogy az egyik robbanás az orosz belbiztonsági szolgálat, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székháza közelében történt, hiszen egy FSZB-akció keretében ölték meg az említett csecsen vezetőt - mondta Gerhard Mangott.

Rámutatott, hogy már Vlagyimir Putyin elnöksége alatt megjelent, s azóta erősödött a moszkvai vezetésben az a felfogás, hogy az észak-kaukázusi muszlimok egyre erősödő radikalizálódásának a térségre jellemző hatalmas szociális válság az egyik oka. Moszkva már 1994 óta próbálta katonai erőszakkal és titkosszolgálati eszközökkel felszámolni az ellenálló-sejteket, de sikertelenül. Időközben felismerték, hogy szociális és gazdasági stratégiára van szükség. Erre utal az is, hogy az - újonnan létrehozott - Észak-kaukázusi Szövetségi Körzet élére egy üzletembert, Alekszandr Hloponyint nevezték ki. "Természetesen ezt nem könnyíti meg Oroszország jelenlegi költségvetési helyzete" - tette hozzá.

Az osztrák szakértő szerint nem lehet kizárni azt a lehetőséget sem, hogy egy erősen militáns orosz szélsőjobboldali közeg áll a háttérben, de az akció iszlamistákra utal, mert korábban is volt már példa ilyen támadásokra Moszkvában.

***

Németh Zsolt elítélte a támadást

MTI 2010. március 29., hétfő 14:43

Megdöbbenését fejezte ki a hétfői moszkvai metrórobbantások miatt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt (Fidesz)az orosz parlament alsóháza külügyi bizottsága elnökének, Konsztantin Koszacsevnek küldött levelében "gyáva terrortámadásnak" nevezte a történteket, melyek ártatlan civilek életét követelték.

Németh Zsolt egyúttal a magyar demokratikus közvélemény nevében biztosította kollégáját arról, hogy Magyarország szolidáris az orosz néppel és az áldozatok hozzátartozóival.

A moszkvai metróban hétfőn reggel két robbantás történt két metróállomáson, az eddigi hivatalos adatok szerint 36 ember vesztette életét, és mintegy 70 sebesültet vittek kórházba. Az orosz ügyészség terrortámadásnak minősítette a történteket.

***

New Yorkban is megszigorították a biztonsági intézkedéseket

MTI 2010. március 29., hétfő 14:46

Megszigorították a biztonsági intézkedéseket a New York-i metróban is, miután hétfőn 36 emberéletet követelt két öngyilkos robbantás a moszkvai metróban - közölte a New York-i rendőrség.

A moszkvai robbantások miatt a rendőrség fokozottabban jelen lesz a New York-i metróhálózatban - mondta a rendőrség szóvivője. Hozzátette: kizárólag óvintézkedésekről van szó, a várost nem érte semmiféle konkrét fenyegetés.

A szóvivő nem árulta el, mit jelent majd a gyakorlatban a biztonsági intézkedések megszigorítása. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után azonban érezhetően több rendőr járőrözött a metrókban, rendőrkutyákkal kutatták át az állomásokat, és fokozták az utasok táskáinak ellenőrzését is.

Az orosz ügyészség közlése szerint 36 ember vesztette életét a moszkvai metróban hétfő reggel elkövetett két robbantás következtében, és mintegy 70 sebesültet szállítottak kórházba.

***

Moszkvai metrórobbantások - Bajnai Gordon elítélte a támadást

MTI 2010. március 29., hétfő 16:22

Táviratban fejezte ki részvétét Bajnai Gordon miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek a hétfői moszkvai metrórobbantások áldozatai miatt, hangsúlyozva, hogy Magyarország határozottan elítéli a merényleteket - közölte a kormányszóvivői iroda az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormányfő kifejezte Magyarország elkötelezettségét a terrorizmus elleni nemzetközi összefogás és együttműködés mellett.

A miniszterelnök arra kérte orosz kollégáját, hogy tolmácsolja az elhunytak hozzátartozóinak és a sebesülteknek a Magyar Köztársaság kormányának legmélyebb együttérzését.

A moszkvai metróban hétfőn reggel két robbantás történt két metróállomáson. A kettős metrómerénylet halálos áldozatainak száma délutánra 38-ra emelkedett, s 64 sebesültet vittek kórházba. Az orosz ügyészség terrortámadásnak minősítette a történteket.

***

Újabb robbanószerkezetet találtak

MTI 2010. március 29., hétfő 16:08

Hétfő délutáni közlés szerint a moszkvai Park Kulturi metróállomáson - ahol a két reggeli merénylet egyike történt - az egyik öngyilkos merénylő testén találtak egy fel nem robbant pokolgépet: robbanószerrel megtöltött, gyújtással felszerelt övet, amilyet az öngyilkos merénylők használnak.

Hivatalos közlés szerint a halálos áldozatok száma délutánra 38-ra emelkedett, sérülésekkel 68 személyt szállítottak kórházba.

A halálos áldozatok családjainak a kormány és a fővárosi önkormányzat által nyújtandó segély mintegy egymillió rubelt - körülbelül 6,5 millió forintot - tesz ki.

Az érintett két metróvonal egyikén teljesen, a másikon részben beindult a forgalom moszkvai idő szerint délután 17 óra körül.

Az oroszországi muzulmánok szellemi vezetői, a muftik tanácsa elítélte a merényleteket és nyilatkozatban hangsúlyozta: a Korán semmilyen alapot nem ad a terrorizmusra, muzulmán ember nem lehet terrorista, terrorista nem lehet muzulmán.

A feltételezett két sahidka - öngyilkos merénylő nő - maradványait megtalálták, egyikükről közölték, hogy "kaukázusi küllemű", fekete hajú, barna szemű, 18-20 éves lányról van szó. A két női test maradványait elküldték szakértői vizsgálatokra.

Ezen kívül a rendvédelmi szervek a merénylettel kapcsolatban köröznek két "szláv külsejű" asszonyt, akik a metróban elhelyezett kamerák felvételeinek tanúsága szerint a sahidkákat kísérték, valamint egy férfit. Mindhárom személy számítógépes portréját kiosztották a rendőrök között, de azt nem közölték, hogy miért körözik a férfit.

Az Eho Moszkvi rádió a Roszbalt hírügynökséget idézve arról számolt be, hogy vasárnap egy asszony telefonon jelezte a moszkvai rendőrségnek: robbanás következhet be a metróban. A telefonáló a Konykovo állomáson hallotta néhány "kaukázusi személy", köztük fiatal nők beszélgetését, s ebből arra következtetett, hogy azon az állomáson terveznek merényletet. A rendőrség az állomást alaposan átvizsgálta, de semmit nem talált.