rss      tw      fb
Keres

Az Egyesült Államok nyugati parti részén élő magyarság odafigyelést kér Magyarországtól

MTI 2010. március 29., hétfő 16:27

Az Egyesült Államok nyugati parti részén élő magyar közösségek nem pénzügyi támogatást, hanem nyitottságot és odafigyelést kérnek Magyarországtól - értettek egyet annak a tanácskozásnak a résztvevői, amelyet a hét végén Los Angelesben rendeztek meg.

A Merre tart a nyugati parti magyarság? című konferencián a helyi főkonzulátushoz tartozó, 19 szövetségi államra kiterjedő konzuli kerület magyarságának negyven meghatározó személyisége képviseltette magát Texastól Hawaii-ig, Washington államtól Kaliforniáig.

Ebben a hatalmas térségben mintegy negyedmillió magyar vagy magyar származású ember él. A közösségek nevében tiszteletbeli konzulok, egyetemi oktatók, üzletemberek, közösségi és egyházi vezetők fejezték ki az óhazával ápolandó együttműködés szándékát.

A főkonzulátus által szervezett konferencián elhangzott: sajnálatos tény, hogy az Egyesült Államokban, sőt szerte a világban fogy a magyarság, a közösségek gyengülnek és eltűnnek. A magyar származásúak részéről ennek ellenére komoly igény mutatkozik a magyar kultúra és az óhaza iránt, még akkor is, ha a magyar nyelvet nem vagy nem teljes mértékben birtokolják.

Az eseménynek helyszínt adó Egyesült Magyar Házban Pereházy Miklósnak, az intézmény elnökének a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést nyújtotta át Bokor Balázs főkonzul. A Sólyom László köztársasági elnök nevében átadott elismerést az indoklás szerint Pereházy Miklós az amerikai magyar közösség összetartozásáért, a magyar identitás ápolásáért és a magyar kultúra népszerűsítéséért végzett munkájával érdemelte ki - tájékoztatta a főkonzulátus az MTI-t.