rss      tw      fb
Keres

Hindu-muzulmán viszály Dél-Indiában

MTI 2010. március 29., hétfő 17:03

Könnyfakasztó gránátokkal, figyelmeztető lövésekkel és gumibotok alkalmazásával próbálták feloszlatni a rendfenntartó erők az egymással dühödten hadakozó hindukat és muzulmánokat a dél-indiai Haidarábád városban hétfőn.

Ándhra Prades állam székhelyén szombaton robbant ki az erőszak a két felekezet tagjai között. A hatóságok mintegy 1600 rendőrt és milicistát vezényeltek ki az utcákra, hogy helyreállítsák a rendet. A rendőrség bezáratta az üzleteket és az iskolákat hétfőre, s megtiltotta a gyülekezést az öt főnél nagyobb társaságoknak.

Ennek dacára nem csitult a viszály mindeddig. A három nap összetűzéseiben már legalább 75 ember sebesült meg, több tucat autót felgyújtottak, mecseteket és hindu szentélyeket rongáltak meg. A rendőrség 86 embert vett őrizetbe.

A nagyváros nyolcmillió lakosának közel 40 százalékát teszik ki a muzulmánok. Az utolsó nagy hindu-muzulmán zavargások 1990-ban történtek, s akkor kétszáz halottat követeltek. A városban azóta többnyire nyugalom uralkodott.

A zavargások előzménye az volt, hogy a muzulmánok egy hónappal ezelőtt zöld zászlókat függesztettek ki Mohamed próféta születésnapja alkalmából, s azóta sem vonták be ezeket. Az összetűzések amiatt robbantak ki, hogy a hinduk le akarták cserélni a zöld zászlókat sáfrányszínűre egy hindu fesztiválra készülve.

Ez a dél-indiai térség az ország kulcsfontosságú információtechnológiai szektorának központja, itt találhatóak olyan nagyvállalatok, mint a Google, a Microsoft vagy az IBM helyi központjai.

India közel 1,2 milliárd lakosának több mint 80 százaléka hindu, mintegy 14 százaléka pedig muzulmán. A hinduk és a muzulmánok viszonya feszült azóta, hogy az 1947-ben függetlenné vált brit koronagyarmatot felosztották Indiára és Pakisztánra, s a területi vitákat azóta sem rendezték.