rss      tw      fb
Keres

Több cseh katonát szeretne Afganisztánban látni a NATO

MTI 2010. március 29., hétfő 17:23

A NATO európai főparancsnoka azt szeretné, ha Csehország több katonát küldene Afganisztánba a helyi katonaság és rendőrség kiképzésére, hogy azok képesek legyenek átvenni az ország ellenőrzését a NATO-tól.

"Az afgánok kiképzése a NATO misszió sikere szempontjából kulcsfontosságú. Csehországnak nem kötelessége a létszám emelése, de ha megtenné, a NATO nagyon hálás lenne" - jelentette ki James Stavridis hétfőn Prágában azután, hogy Martin Barták cseh védelmi miniszterrel tárgyalt.

A cseh képviselőház április közepén szavaz arról, hogy küldenek-e több katonát Afganisztánba. A kormány támogatja az elképzelést, de a baloldal ellenzi, így nehéz megjósolni, mi lesz a javaslat sorsa.

"Remélem, hogy nem kerülünk bele abba a mintegy ötszázalékos csoportba, amely nem küld több katonát Afganisztánba" - jelentette ki újságírók előtt a cseh védelmi miniszter. Ha a cseh képviselőház áprilisban igent mond javaslatára, akkor a katonák az év második felében már el is utazhatnak Afganisztánba.

A NATO európai főparancsnoka részvétét fejezte ki a hétfő reggeli moszkvai robbantásokkal kapcsolatban az orosz vezetőknek. "Ez az eset is a terrorizmus veszélyére figyelmeztet" - húzta alá Stavridis. "Világosan tudatosítja, hogy miért is vagyunk Afganisztánban" - tette hozzá Barták.

Stavridis szerint ha minden jól alakul, elképzelhető, hogy a NATO már a jövő évben megkezdi kivonulását Afganisztánból.

A cseh kormány a közelmúltban javasolta, hogy afganisztáni egységét 55 emberrel és két radarállomással erősíti meg. Ebből 15 katona az afgán rendőrök kiképzésébe kapcsolódna be, míg 40-en a radarállomásokon szolgálnának egy lengyel támaszponton. A képviselőházi baloldal által ellenőrzött védelmi bizottság azonban a kormány javaslatát nem támogatta.

Egy korábbi parlamenti döntés alapján Csehország az idén 535 katonát küld Afganisztánba. "A döntés most a képviselőház kezében van" - mondta március elején a cseh kormányfő. "A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy javaslatát a parlamentben elfogadtassa" - tette hozzá Jan Fischer.