rss      tw      fb
Keres

Moszkvai metrórobbantások - Mindkét érintett állomás megnyílt; ENSZ BT elítélés

MTI 2010. március 29., hétfő 20:47

A két reggeli robbantásos merénylet után moszkvai idő szerint hétfő délután öt-hat óra körül mindkét érintett állomást megnyitották az utasok és az újságírók előtt, és a szerelvények mindkét vonalon menetrend szerint jártak, bár a szokásosnál kevesebb utast szállítottak.
Mindkét állomáson az érintett vagonok megállóhelye - a Lubjankán a második, a Park Kulturi (A kultúra parkja) állomáson az ötödik - mellett asztalt helyeztek el, amelyre a moszkvaiak letehetik virágaikat, s egyre többen érkeznek virággal, bár legtöbben a felszínen, az állomások bejáratánál helyezik el azokat. A Lubjanka állomás a város szívében található, a Park Kulturi a moszkvai nagykörúton, a Gorkij park közelében.
A Lubjanka állomást hétfőn este felkereste Dmitrij Medvegyev orosz elnök is, s vörös rózsákból álló csokrot helyezett el a tragédia színhelyén. Medvegyev azt mondta, hogy az elkövetőket, kitervelőket "nem embereknek, hanem vadállatoknak" kell tekinteni, akiket meg fognak találni. Vlagyimir Putyin miniszterelnök az egyik moszkvai kórházban sebesülteket látogatott meg.
Az állomásra beérkező metrószerelvényeken elkövetett merényletek halálos áldozatainak száma a délutáni adatok szerint elérte a 38-at, este még mindig több mint hatvan embert kezeltek kórházban.
A rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint a merényletekben könnyebben megsérült külföldieket - a Fülöp-szigetek egy és Malajzia két állampolgárát - hazaengedték a kórházból.
A halottasházakban megkezdődött az áldozatok azonosítása, s a neveket folyamatosan teszi közzé a rendkívüli helyzetek minisztériuma a honlapján. Legtöbbjük fiatal, harmincas éveiben járt.
A metróban mindenütt megerősített rendőrjárőrök teljesítenek szolgálatot, és az utasokat már az előcsarnokokban felszólítják, hogy legyenek éberek, de őrizzék meg nyugalmukat.
A vállalat közlése szerint az állomásokban, a sínekben, a vezetékekben nem okoztak kárt a robbantások, csupán a fal sérült meg valamennyire ott, ahol az érintett vagonok álltak.
A metróigazgatóság azt is bejelentette: a megsérült szerelvényeket a remízbe vitték. A Lubjankán a Vörös Nyíl (Krasznaja Sztrela) elnevezésű szerelvény sérült meg, de még nincs döntés arról, hogy helyrehozzák-e, vagy leselejtezik. A szerelvény 2006. október 9. óta közlekedik a vonalon, s indítását a Moszkva és Szentpétervár közötti, azonos nevű vonat első útjának 75. évfordulójára időzítették. A többi metrószerelvénytől eltérően kívül vörös színűek a kocsijai, belül pedig nincsenek reklámok, hanem az azonos nevű vasúti szerelvény történetét bemutató képekkel díszítették a falakat.

***

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a moszkvai terrortámadásokat
MTI 2010. március 29., hétfő 21:00

Semmivel nem igazolható bűncselekménynek minősítette, és élesen elítélte a moszkvai metróban elkövetett terrortámadásokat az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn.
Néhány órával azután, hogy kettős öngyilkos merénylet következtében 38 ember vesztette életét, több mint hatvan pedig megsebesült, a Biztonsági Tanács a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető egyik legnagyobb veszélynek nevezte a terrorizmust.
A testület megerősítette, hogy elszántan küzd a terrorizmus megjelenésének minden formája ellen, rámutatva, hogy minden terrorcselekményt igazolhatatlan bűncselekménynek tekint, legyen azoknak bármi az oka, bárhol, bárki, bármikor is kövesse el.
Előzőleg Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kemény szavakkal ítélte el a moszkvai merényleteket, és kijelentette, bízik abban, hogy az orosz hatóságok bíróság elé állítják ennek a "gyalázatos terrorista támadásnak" az elkövetőit.