rss      tw      fb
Keres

Az északi-sarki országok a hajózás szabályozásáért

MTI 2010. március 30., kedd 1:22

Az Északi-sarki-óceánnal határos öt ország hétfői kanadai tanácskozásán megállapodott az együttműködés erősítésében, mindenekelőtt a sarki vizeken való hajózás szabályozásában.

Elsődleges feladat a Nemzetközi Tengerészeti Szervezettel (IMO) együttműködve egy mindenkire kötelező északi-sarki-óceáni hajózási szabályzat elfogadása - jelentette be Lawrence Cannon kanadai külügyminiszter amerikai, dán, norvég és orosz kollégájával tartott tanácskozása után.

A globális felmelegedés miatti jégolvadás következtében várhatóan gyorsan megnövekszik a hajóforgalom az északi-sarki tengereken.

Az Ottawa melletti Chelseaben tartott tanácskozáson szó volt a kontinentális talapzatok határainak kijelöléséről is. Cannon, akárcsak orosz kollégája, Szergej Lavrov, kiemelte: eltökéltek a felmerülő követelések békés rendezésére. Valamennyi part menti államnak van területi követelése valamelyik szomszédjával szemben.

A part menti államok jogilag kötelező érvényű dokumentumot készítenek elő az Északi-sarki-óceánon folytatott kutatásról és mentésről, amelyet 2011-ben terveznek benyújtani az Északi-sarki Tanácsnak.

Az öt ország tervezi továbbá regionális vízügyi szervezet létrehozását, amely a hajózás biztonsága érdekében az Északi-sarki-óceánt és partjait tanulmányozza majd.