rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. január 25.

Kovács László az MSZP alelnöke, országgyűlési képviselő


Kovács László:
- Szerencsére elértek, mert nemrég jöttem vissza egy sajtótájékoztatóról, amit Neelie Kroes biztos asszony levelével kapcsolatban tartottam.

Bolgár György: - Őszintén szólva nem hiszem el, amit hallottam az imént Gruber Attila fideszes képviselőtől, aki Strasbourgban részt vesz az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének téli ülésszakán, és azt mondja, egyetlenegy MSZP-s vagy LMP-s képviselő sincs jelen. Van egy ellenzékinek nevezett jobbikos, de MSZP-s nincs ott. Pedig ezen a parlamenti közgyűlésen svéd néppárti, vagyis jobboldali javaslatra a magyar médiatörvényről és a demokráciával ellentétes, azt romboló magyarországi fejleményekről van szó ma és holnap. Hogy létezik, hogy az MSZP ezen nem vesz részt és nem mondja el a magáét?

- Sajnos a hír igaz, sőt tulajdonképpen a helyzet úgy alakult, ahogy Ön is említette, hogy két rendezvényen is téma lesz Magyarország. Téma volt ma a médiatörvény és téma lesz holnap a plenáris ülésen a magyarországi demokrácia helyzete. A távollétnek a következő az oka. A Magyar Szocialista Pártnak van két helye a parlamenti közgyűlésben, van egy tag, ez Szabó Vilmos és van egy póttag, ez Harangozó Gábor. Ők vehetnének részt, pontosabban kettőjük közül az egyik vehet részt a parlamenti közgyűlésen, mert ennyi helyünk van. A dolog azért alakult így, mert eredetileg nem volt tervezve ez a napirend, és úgy Szabó Vilmos, mint Harangozó Gábor a világ két ellentétes végén van most éppen. Harangozó Gábor például Mesterházy Attila delegációjának tagjaként van az Egyesült Államokban, Szabó Vilmos pedig Indiában. És vasárnap este alakult ki Strasbourgban – mert ma én megnéztem, hogy történhetett ez a dolog – egy olyan vélemény a parlamenti közgyűlés bürójában, hogy meg kellene vitatni ezt a kérdést. Nyilván az ösztönzést az európai parlamenti vita adta. Azután tegnap a plenáris ülés ebben döntött, és úgy döntött, hogy legyen. És ennek megfelelően ma a médiatörvényt, holnap pedig a demokrácia működését általában tárgyalják. A kettő egyébként összefügg, az európai parlamenti vitából is az derült ki, hogy a legtöbben a médiatörvény bírálata kapcsán ezt összefüggésbe hozzák azokkal az intézkedésekkel, amelyeket a Fidesz-kormány a nyolc hónap alatt tett a demokrácia korlátozására és a jogállamiság lerombolására.

- Így van. Felhozzák itt az Alkotmánybíróság tagjainak kinevezését. Az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását, aztán a gyors alkotmányozást.

- Így van.

- Hogy sietve próbálják ezt tető alá hozni. A köztisztviselők elbocsátását és így tovább. Szóval igen, összeáll a kép az ő fejükben is, de azért mégis elképesztőnek látszik elsőre. Ezek szerint Ön meg tudja adni a magyarázatot, hogy miért nincs ott a magyar ellenzék. De az például ezek szerint lehetetlen, hogy ha a két tag valahol a világ másik végén van, akkor Kovács László felüljön egy repülőgépre, és azt mondja, hogy kérem szépen ezek az emberek nem tudnak itt lenni, de én itt vagyok?

- Én ezt nagyon szívesen megtettem volna, de ez olyan, mint hogy a magyar parlamentbe sem lehet valaki helyett beülni, ha a magyar parlament egy képviselője akadályoztatva van, bármilyen fontos a téma. Helyette nem ülhet be valaki, aki ugyan nem parlamenti képviselő, de szintén annak a pártnak a politikusa. Tehát erre itt sem volt lehetőség, fel sem vetődött ez bennem komolyan. Egyébként a délutáni sajtótájékoztatón, ahol, mint említettem, Kroes alelnök asszony, az Európai Bizottság tagja levelével kapcsolatos félreértéseket igyekeztem eloszlatni, ott is kaptam egy ilyen kérdést, de ott csak a holnapi plenáris üléssel kapcsolatban merült fel, hogy ezen lesz-e szocialista párti képviselő. Mondtam, hogy sajnos nem lesz, mert ez a tegnapi döntés eredményeként került napirendre. Én magam is voltam ’90-’94 között a parlamenti közgyűlés egyik magyar tagja, ott az a szokás, hogy mindig a közgyűlés napirendre tűz, ha van rá igény, ilyen úgynevezett folyó ügyeket, valami aktuális kérdést, egyet, kettőt, hármat. Most a magyarországi demokrácia működése érthető okokból ilyennek látszott és ezt tegnap a plenáris ülés jóváhagyta. Sajnos.

- Akkor értem, hát fatális véletlen.

- Igen. Egy dolgot még azért megjegyeztem a sajtótájékoztatón, mivel azzal kezdtem, hogy visszautasítottam Kósa Lajos fél vagy egy órával korábban tett kijelentését, miszerint megint megerősítette, hogy az MSZP az, aki ezt a hajcihőt, ahogy ő fogalmazta, szervezi. Mondtam a sajtótájékoztató résztvevőinek, hogy olyannyira mi szervezzük, hogy például nem is tudtunk róla, hogy ez van és távol is maradunk emiatt sajnos.

- Igen. És ráadásul egy svéd néppárti képviselőnő kezdeményezte. Arról mondjon még valamit alelnök úr, hogy ez a svéd néppárti képviselő egy határozati javaslatot is mellékelt, hogy aztán elfogadják-e vagy csak majd tavasszal, ezt nem tudom. A fideszes képviselő szerint lehet, hogy csak tavasszal. Ebben azt javasolja, hogy Magyarországot helyezzék megfigyelés alá. Ez eléggé riasztóan hangzik. Mit jelent ez, mi ennek a tartalma?

- Ez azért most már meglehetősen régi gyakorlat, közel húszéves, vagy talán több mint húszéves, emlékeim szerint ’90-’94 között ez gyakoribb volt. Főleg azoknak az országoknak az esetében szokták ezt, amelyek csatlakozni szerettek volna az Európa Tanácshoz. Olyan, hogy egy ugye húsz éve tagállam esetében rendelnek el egy ilyen megfigyelési eljárást, erre nem emlékszem, hogy lett volna példa. Lehet hogy volt, csak nem emlékszem.

- Pláne egy uniós tagállam ellen, mert ugye az Európa Tanács sokkal nagyobb, mint az unió.

- Így van. Sokkal szélesebb, tehát ott sokkal több, mondjuk a demokrácia szigorú normáitól eltérő jelenség lehetséges. Hiszen ott a balkáni országok, a volt szovjet tagköztársaságok közül egy sor ország szintén tag lett.

- Ez egy borzasztó fejlemény nem?

- Igen. Ez egy szégyen, de azért a felelősséget az kell vállalja, aki ilyen intézkedéseket, ilyen törvényeket kezdeményezett, ilyen törvényeket elfogadott, és aki lesöpörte a szocialista párt ezzel kapcsolatos ellenvetéseit. Egyébként nem tartozik most szorosan a témához, de engem az is megdöbbentett – a mai sajtótájékoztatóra hadd utaljak vissza –, hogy egy államtitkár, aki a kormányzati kommunikációért felelős, meg a kormány szóvivője állítják, hogy Kroes asszony levelében csak néhány technikai kifogás szerepel, és nincs szó a demokráciát, a sajtószabadságot vagy a szólásszabadságot veszélyeztető elemekről a médiatörvényben. Többször is szerepel benne, hogy ez veszélyeztetheti a szólás-, illetve a sajtószabadságot. Kósa Lajos is azt mondta, hogy semmi jel nem mutat arra, hogy ilyen lenne a levélben. Hát nem mutat, mondjuk ha rovásírás jeleket keresett benne, ilyen tényleg nincs, de normális latin betűkkel angolul le van írva, a magyar fordítást ugye, a kormánynyilatkozatból tudjuk, elvégezték, ha csak a fordításnál ki nem hagyták ezeket a mondatokat…

-… Látja ez az, hátha a fordításban van a hiba.

- De én nem hiszem, hogy erről van szó. És még ami szintén meglepő, hogy a szóvivő asszony azt állította, hogy a levél szerint amennyiben nem kapnak erre választ két héten belül, mármint az Európai Bizottság, akkor elindíthatják a kötelezettségszegési eljárást. De, mondta, erre nem fog sor kerülni, mert természetesen meg fogják kapni a választ, nem két héten, hanem egy héten belül. Csakhogy a mondat itt nem ér véget a levélben. A mondat úgy folytatódik, hogy abban az esetben is felmerül az eljárás megindítása, ha a válasz ugyan megérkezik időre, csak nem kielégítő. Ezt már a szóvivő asszony elfelejtette hozzátenni, vagy talán nem olvasta el a mondatot végig. Nekem őszintén szólva az nem fér a fejembe, hogy komoly felnőtt emberek, ráadásul politikusok képesek ilyet, mit mondhatok a hazudni kifejezés helyett, ilyen valótlanságot állítani, amiről nyilvánvaló volt, hogy órákon belül ki fog derülni, hogy az. Ahogy a levél nyilvánosságra kerül, kiderül, és ez nem egy titkos levél, végül a francia hírügynökség tette közzé. Hogy nem számoltak azzal, hogy ki fog kerülni ez a levél és az ország közvéleménye meg fogja ismerni és azt látja, hogy a kormány már megint füllentett. A szóvivő is, meg a kommunikációs államtitkár is.

- Az azért nekem tetszik, hogy Ön rendületlenül keresi a szinonimákat. A hazudni helyett a füllentett, tévedhet stb. Mintha az elmúlt nyolc évben az akkori ellenzéki oldalon senki nem próbálkozott volna szinonimákat keresni.

- Hát nem. Egyébként érdekes, még hadd mondjam el Önnek, mint egy igazán profi újságírónak, hogy néztem már a megjelent híradásokat erről a sajtótájékoztatóról, és találtam az egyikben ilyet, hogy Kovács László vagy az MSZP úgy véli, hogy a levélben ezek vannak. Nem véljük, ezt olvastuk.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái