rss      tw      fb
Keres

A csernobili katasztrófa több mint 25 ezer áldozatát ápolták Kubában

MTI 2010. március 30., kedd 11:20

A csernobili atomerőmű-robbanás mintegy 25 500 túlélőjét ápolták ingyen az elmúlt húsz évben Kubában - közölték helyi idő szerint hétfőn a szigetország hatóságai.

A robbanás következményeitől szenvedők többsége a katasztrófa 1986. április 26-i bekövetkezte után született, ukrán nemzetiségű gyermek volt.

A Szovjetunió felbomlása után, 1991-ben Oroszország és Fehéroroszország megvonta anyagi hozzájárulását a gyógyításhoz - jelentette ki Juan Medina kubai programkoordinátor Leonyid Kucsma volt ukrán elnök jelenlétében a Havanna melletti tararai egészségügyi központban. Kucsma meggyőződését fejezte ki, hogy Ukrajna Viktor Janukovics elnöksége alatt folytatja a program finanszírozását.

Kucsma - akik 1994 és 2005 között volt államfő - 2002-es kubai útja során már ellátogatott a tengerparton lévő egészségügyi központba.

A program költségeit nem hozták nyilvánosságra. Annyit tudni, hogy a gyógykezelés és az elszállásolás árát Havanna állja, míg az ukrán állam a betegek utazási költségeit fedezi.

Az észak-ukrajnai Csernobil atomerőművének 4-es számú reaktorában bekövetkezett robbanás főként Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország térségeit szennyezte be radioaktív anyaggal. A hivatalos adatok szerint csak Ukrajnában 2,3 millió ember betegedett meg a radioaktív szennyeződéstől, amely súlyos egészségkárosodást, így rákbetegséget is okozott.

Három évvel a katasztrófa után érkeztek meg Tararába az első beteg ukrán gyermekek, és közülük néhányat - már felnőttként - még mindig ott ápolnak.