rss      tw      fb
Keres

Strasbourg, India, WashingtonArra kérem az MSZP-t mint pártot, Szabó Vilmost és Harangozó Gábort mint az Európa Tanácsba delegált magyar szocialista képviselőket, számoljanak be saját választóiknak, nem saját választóiknak és minden nem szavazó magyar állampolgárnak arról, mi volt az a múlhatatlanul fontos ügy, ami miatt Szabó Vilmos indiai, Harangozó Gábor washingtoni útját nem tudta megszakítani, hogy részt vehessen a szerda esti Európa Tanács-i vitán*, amelyet a magyar demokrácia állapotáról rendeztek. Minek következtében a vitában kizárólag két európai szocialista (és a nem néppárti frakcióvezetők), illetve elsöprő többségben néppárti, illetve Fidesz-KDNP-s képviselők szólaltak meg.

Az Index információja szerint Szabó Vilmos is, Harangozó Gábor is már a múlt hét óta Indiában, illetve Washingtonban tartózkodik. Kérem őket, hogy ismertessék, ne általánosságban, hanem konkrét programpontokkal, a tárgyalófelek felsorolásával, a megtárgyalt ügy megnevezésével és fontosságával, a látogatás ezek szerint hosszabb időtartamának megindoklásával, miért volt ily mértékig nélkülözhetetlen a jelenlétük Indiában, illetve Washingtonban.

Tudom természetesen, hogy Harangozó Gábor Mesterházy Attila „delegációjának tagjaként” van Washingtonban. Nem tudom, hány fős a delegáció, és nem vonom kétségbe, hogy dolga van benne Harangozó Gábornak. Nem vonom kétségbe azt sem, hogy Szabó Vilmos okkal utazott Indiába. Pusztán azt szeretném, ha az összes magyar választópolgárt tájékoztatnák, hogy ki-ki eldönthesse: volt-e olyan fontos az indiai, illetve washingtoni utazás, hogy az Európa Tanács vitájában szégyenletes módon egy svéd és egy svájci szocialista képviselőn kívül egyetlen magyar szocialista sem vett részt, tehát egyetlenegy olyan magyar felszólalás sem volt, amely nemcsak elméletileg, hanem tapasztalatilag is alá tudta volna támasztani azon európai szocialisták aggályait, akik a magyar demokráciát veszélyeztetve látják.

Ugyanezt kérem az LMP helyettes képviselőjétől is: indokolja meg, miért nem vett részt a strasbourgi vitán, miután kiderült, hogy egyik szocialista delegált sem ér rá.**

Köszönöm.

(Mihancsik Zsófia)


* Lásd összeállításunkat.

** Mint a hvg.hu információjából tudjuk: a magyar küldöttséget a fideszes Braun Márton vezeti, s a küldöttség főtagjai közt rajta kívül három fideszes, egy KDNP-s, egy jobbikos és egy szocialista politikus van. A helyettesek: egy szocialista, egy LMP-s, egy KDNP-s és négy fideszes.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!