rss      tw      fb
Keres

Magánnyugdíjpénztár – még két napMég két napjuk van azoknak, akik magánnyugdíjpénztári tagságuk fenntartásáról akarnak nyilatkozni. Annak ugyanis, aki a magánrendszert választja, személyesen kell nyilatkoznia erről a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóság valamelyikénél, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál vagy az ONYF-nél (Budapesten a Váci úti, Fiumei úti, Visegrádii úti ügyfélszolgálatnál).

Az Index és a portfolio.hu csütörtök délelőtti, illetve déli tájékoztatása szerint Beindultak a pénztártagok, ezrek nyilatkoznának, illetve Totális káosz a fővárosban - Pénztártagok rekedtek az utcán. Az LMP csütörtöki közleménye szerint „Ma reggel a hidegben utcán kígyózó sorok, tumultuózus jelenetek, hosszú álldogálás várt azokra, akik a Közép-magyarországi Nyugdíjbiztosító Igazgatóság Fiumei úti székházánál akartak nyilatkozni arról, hogy megőrzik magán-nyugdíjpénztári tagságukat.”

Az MTI csütörtökön estefelé viszont arról számolt be, hogy Nincs különösebb tumultus.

Ugyancsak csütörtöki MTI-értesülés, hogy csütörtök délután 3 óráig 53 993 pénztártag nyilatkozott arról, hogy a magánnyugdíjrendszerben kíván maradni. A portfolio.hu grafikonján ez így néz ki:


Matolcsy György szerint minden várakozást felülmúlóan sokan döntöttek úgy, hogy az állami nyugdíjrendszert választják. Ő 58 ezer tagról számolt be, akik a magánynyugdíj-pénztári rendszert választották, és lehetségesnek nevezte, hogy a két további munkanapon – pénteken és hétfőn – a maradók számra meghaladja a 60 ezret.*

Bár az MSZP csütörtöki közleményében arra kérte a kormányt, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot (ONYF), hogy mind a harminchat kijelölt hivatalban rendelje el a szombat-vasárnapi ügyfélfogadást, mert a „helyenként napi 8-10 ezer nyilatkozó” fogadása másképp már nem megoldható, eddig sem a kormány, sem az ONYF nem reagált a kérésre.**

***

Több mint kétszáz beadvány az Alkotmánybíróságnál nyugdíjügyben

Eddig több mint kétszáz beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz (Ab) nyugdíjügyben – írta szerdán a Népszabadság. Az Ab-nál a jövő heti teljes ülés első napja még januárra esik ugyan, de alkotmánybírósági források szerint akkorra még bizonyosan nem készül el a határozattervezet a nyugdíjcsomagra vonatkozó beadványokkal kapcsolatban. A Népszabadság azt valószínűsíti, hogy több ülésre is szükség lesz, mire eljutnak a határozathozatalig, vagyis inkább március-április tájékára várható a döntés.

A cikk szerint az alkotmánybíráknak előbb azt kell alaposan megvizsgálniuk, hogy milyen alkotmányossági keretek között kezelhetik egyáltalán a költségvetést, államháztartást érintő kereseteket.

A hvg.hu szerint bevett eljárási taktika az Alkotmánybíróságnál, hogy egy-egy politikailag kényes ügyet - időhúzásra játszva - elfektet. Kérdés, így tesz-e azokkal a nagy port kavart törvényekkel kapcsolatos beadványokkal is, amelyekkel nemrég elárasztották a testületet. Bár ezeket kiemelt témaként kezeli, egyelőre nem tudni, mikor hoz majd határozatot az ominózus ügyekben. Az Ab egyébként külön almenüpontot hozott létre honlapján azoknak az indítványoknak, melyeket „egyes jelentősebb ügyekben” adtak be hozzájuk az utóbbi időben. Eszerint az Ab jelenleg négy témát tart jelentősnek: a médiatörvényt, a 98 százalékos különadót, az egyes ágazatokra kivetett extraadót és a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos törvénymódosításokat. A „jelentős ügyek” között nyoma sincs az Ab hatáskörét csorbító indítványoknak.

***

VDSZ: naponta több ezer jogfenntartó nyilatkozatot adnak le

A vegyipari ágazathoz tartozó szakszervezeteknél naponta több ezren – a közalkalmazottak közül feltűnően sokan – nyilatkoznak arról, hogy kényszer hatására lépnek vissza az állami nyugdíjrendszerbe, közölte kedden a vegyipari szakszervezet (VDSZ) az MTI-vel. A VDSZ kész Strasbourghoz fordulni jogorvoslatért.

A VDSZ elnöke január 17-én közleményben jelentette be, hogy bárkitől átveszi és ingyen helyezi ügyvédi letétbe a vegyipari szakszervezet azokat a jogfenntartó nyilatkozatokat, amelyek rögzítik, hogy annak aláírója a „pénztári törvény hatására, vagyis kényszerből került vissza” az állami nyugdíjrendszerbe. A nyilatkozat a VDSZ szerint az eredeti állapot megtartásának biztosítéka arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság helyt ad a szervezet beadványának, és megsemmisíti vagy hatályon kívül helyezi a pénztári törvényt. A jogfenntartó nyilatkozat megtételét a Stabilitás Pénztárszövetség ajánlotta azoknak, „akik az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés mellett döntenek, azonban, ha valóban szabad választásra lenne lehetőségük, nem ezt a kényszerű döntést hozták volna meg”. Székely Tamás, a VDSZ elnöke kijelentette, amennyiben az Ab elutasítja megszüntető kérelmüket, Strasbourghoz fordulnak jogorvoslatért.

* Pénteken délután fél kettőig 67 500-an adták le nyilatkozatukat, az MTI 15:16-kor kiadott tájékoztatása szerint.
** A nyugdíjbiztosítási igazgatóságok ügyfélszolgálatain nem lesz hétvégi nyitva tartás - közölte Szőke Lovas Zsuzsa, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) sajtótitkára az MTI-vel péntek délután.

***

Fontosabb kapcsolódó cikkek a Galamusban:
Mit tegyünk nyugdíj-ügyben? – Bauer Tamás írása
Civilek felhívása magánnyugdíjpénztár-ügyben
Civil kezdeményezés január 20-ára: megyünk maradni
Kettő kontra kettő: vélemények a magánnyugdíjak állami kisajátításáról
Nyolc közgazdász nyilatkozata
A magánnyugdíjpénztárak tíz éve

Az olvasók írásai:
Egy magánnyugdíjpénztár-tag töprengései

Levél a Nyugdíjbiztosítási FőigazgatóságnakLásd még Alkotmánybírósági beadványok tára című rovatunkat és az Elindult a pénztárak nyugdíjkalkulátora című kiemelt hírünket.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!