rss      tw      fb
Keres

Bocsánatot kért egy amerikai nyugalmazott tábornok melegekkel kapcsolatos állításáért

MTI 2010. március 30., kedd 13:32

Bocsánatot kért kijelentéséért az a nyugalmazott amerikai tábornok, aki korábban azt állította, hogy részben azért nem lehetett megakadályozni a srebrenicai mészárlást, mert homoszexuális katonák is szolgáltak a boszniai holland békefenntartók soraiban - közölte kedden egy katonai szóvivő Hágában.

John Sheehan, aki március közepén az amerikai szenátus fegyveres szolgálatokért felelős bizottsága előtt adott hangot nagy felháborodást kiváltó véleményének, emailben kért elnézést szavaiért a holland hadseregtől.

Az egykori NATO-parancsnok a szenátusi meghallgatáson azt fejtegette, hogy a Boszniában szolgáló holland békefenntartó alakulat harci morálja a meleg katonák jelenléte miatt túl gyenge volt Srebrenica védelméhez. A tábornok kamerák előtt azt állította, hogy Henk van den Breemen akkori holland vezérkari főnök arról beszélt neki: a melegek jelenléte alegységében "a probléma része" volt Srebrenicában.

Sheehan visszavonta állításait, és közölte: "pontatlanok" voltak az emlékei. Az, hogy a srebrenicai muzulmán enklávé 1995-ben a boszniai szerb csapatok kezére került, és ott több mint 8000 muszlim férfit és fiút lemészároltak, a kéksisakosok hiányos ENSZ-felhatalmazása miatt volt lehetséges, arról az egyes békefenntartó katonák nem tehettek - fogalmazott a nyugalmazott tábornok.

A melegek és leszbikusok holland hadseregen belüli érdekképviseletei elfogadták Sheehan bocsánatkérését. Eimert van Middelkoop holland védelmi miniszter elégedettségének adott hangot, hogy ezzel pontot lehet tenni az ügy végére.