rss      tw      fb
Keres

Az amerikai fogyasztói kiadások növekedése a gazdasági felépülés jele

MTI 2010. március 30., kedd 17:36

Az amerikai gazdaság felépülésének egyértelmű jele, hogy immár ötödik hónapja növekednek a fogyasztói kiadások - állapította meg a keddi The Wall Street Journal.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium előző nap közölte, hogy a személyi jövedelmek stagnálása mellett februárban ötödik hónapja nőttek a fogyasztók kiadásai. A személyi jövedelmek az előző hónaphoz képest nem változtak, a kiadások viszont 0,3 százalékkal bővültek.

A New York-i üzleti napilap rámutatott: az amerikai gazdasági termelés 70 százalékát a fogyasztói költekezések húzzák, így kulcsszerepe van a gazdaság tartós növekedési pályára állításában.

"A fogyasztási adatok elég egészségesnek tűnnek" - jegyezte meg James O'Sullivan, az MF Global piackutató cég elemzője, aki szerint egyáltalán nincs jele annak, hogy a gazdaság egy második recessziós szakadék felé közeledne.

A vásárlási statisztikák arról tanúskodnak, hogy az amerikaiak egyre több tartós fogyasztási cikket - például bútort - vesznek, ez pedig azt mutatja: visszatérőben van a bizalom a gazdaság működését illetően, és javult a hitelpiaci helyzet. A fogyasztók ezek nyomán szívesebben költenek.

A 2008 őszi pénzügyi piac krízis nyomán, miután összeomlott a Lehman Brothers pénzintézet, az amerikai háztartások jelentősen visszafogták kiadásaikat. A The Wall Street Journal szerint bár az 1980-as évek óta tapasztalt legnagyobb visszaesés történt a fogyasztói kiadások területén, a családok jövedelmének esését tompította a társadalombiztosítás, a munkanélküli segélyek és az állami támogatások rendszere.

Az idei első negyedévben az amerikai gazdaság várhatóan 2,5-3 százalékos növekedést mutat.

A USA Today értékelése szerint az amerikai gazdaság felépülése jó, de nem kiemelkedő ütemben halad. A gazdaság élénkülését a recesszió utáni időszakban ezúttal - szemben a korábbi hasonló periódusokkal - alapvetően nem a fogyasztói kiadások húzzák, a folyamat főleg a vállalatok és a külföldiek költekezéseinek függvénye. Mivel a munkanélküliség továbbra is magas, a bérek lanyhán emelkednek, a hitelek még mindig nehezen hozzáférhetők, és rekord számban folytatódnak a banki házlefoglalások, a közeljövőben várhatóan nem fog fogyasztói költekezési láz kitörni - írta az újság.