rss      tw      fb
Keres

Mullen: a Kandahár elleni offenzíva az afganisztáni hadműveletek sarokköve

MTI 2010. március 31., szerda 11:23

Az afganisztáni tálib lázadók fellegvára, Kandahár város ellen indítandó offenzíva az ázsiai országban zajló hadműveletek sarokköve - jelentette ki Michael Mullen, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerdán Kabulban.

Sajtóértekezletén hangsúlyozta: Kandahár elfoglalása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy megállítsák a tálibok befolyásának növekedését. Mullen szerint a város elfoglalása elősegítené, hogy az afgán kormány "az erő pozíciójába" kerüljön a tálibokkal folytatandó nemzeti megbékélési tárgyalásokon.

Az ország déli részén fekvő Kandahár városa - az azonos nevű tartomány székhelye - a fanatikus muzulmán tálib lázadó mozgalom szellemi központja, amely makacsul ellenáll az országba vezényelt NATO-erők törekvésének, hogy segítsenek az afgán kormány ellenőrzése alá vonni az ország egész területét.

Mullen néhány nappal azután látogatott Afganisztánba, hogy Barack Obama amerikai elnök múlt vasárnap Kabulban találkozott Hamid Karzai afgán elnökkel. Mullen kedden a Hilmend tartománybeli Mardzsa városában járt, amelyet februárban egyetlen nagyszabású támadással foglaltak vissza a táliboktól.

Kandahár tartományban már szintén megkezdődött egy offenzíva, amelyet azonban csak fokozatosan terveznek végrehajtani. Egy neve elhallgatását kérő amerikai katonatiszt hétfőn elmondta, hogy a város "megtisztítását" célzó műveletek júniusban kezdődnek.

A NATO egyelőre politikai szempontból próbálja Kandahárban és környékén előkészíteni ehhez a terepet. Amerikai tisztségviselők magánbeszélgetésekben elismerik, hogy a kandahári helyi hatalom korrupt, ami megnehezíti, hogy megnyerjék a helyi lakosság támogatását. "Kandahár nem Mardzsa, s ezt jól tudjuk" - mondta Mullen sajtóértekezletén a két hadművelet közötti különbségekre utalva.

Korábban: Az afgán kormány rendőri erősítést küld Kandahárba