rss      tw      fb
Keres

Nem tudja elmozdítani a bolgár államfőt tisztségéből a parlament

MTI 2010. március 31., szerda 12:54

A bolgár államfő elmozdításáról vitázik szerdán a szófiai parlament, de az alkotmányos felelősségre vonást célzó határozat aligha kapja meg a szükséges számú szavazatot, mert az egyik ellenzéki párt az utolsó pillanatban kihátrált a kezdeményezés mögül.

Ez az első indítvány Bulgáriában az államfő alkotmányos felelősségre vonására.

A baloldali elnök elmozdítását Bojko Boriszov kormányfő pártja, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kezdeményezte.

A GERB azt veti Parvanov szemére, hogy titokban felvett egy megalázó hangvételű beszélgetést Szimeon Gyankov miniszterelnök-helyettessel, majd ennek alapján nyilvánosan követelte Gyankov és egy másik kormányfőhelyettes lemondását. A GERB szerint Parvanov ezzel alapvető alkotmányos normákat sértett meg, visszaélt elnöki hatalmával, "csorbítva a kormány és a parlament jogát az ország bel- és külpolitikájának meghatározására".

A 240 tagú bolgár parlamentben kétharmados többségre, azaz legalább 161 támogató szavazatra van szükség az alkotmányos felelősségre vonást célzó határozat elfogadásához. Korábban 162 honatya aláírta a határozattervezetet, közvetlenül a szerdai ülés előtt azonban az ellenzéki Rend, Jog és Igazság párt tíz képviselője visszavonta támogatását, értelmetlenné téve ezzel a vitát.

Atanasz Szemov, a párt alelnöke a fordulatot azzal indokolta, hogy nem tagjai a kormánykoalíciónak és nem támogatják a Boriszov-kormányt, amely szerintük most erőtlenségéről tesz tanúbizonyságot. Szemov és párttársai Boriszov távozását követelték, felróva a kormányfőnek, hogy "újabb tüzeket szít az igazgatás minden szintjén", ahelyett, hogy eloltaná a régieket.

Kétharmados döntés esetén is a végső szót a bolgár alkotmánybíróságnak kell kimondania. Elemzők szerint azonban a taláros testület komoly megalapozottság hiányában nem hagyná jóvá az államfő leváltását, aminek kezdeményezésével a GERB a mélyülő gazdasági recesszió által megtépázott támogatottságát akarta helyreállítani.