rss      tw      fb
Keres

Román lap Moldova EU-csatlakozását javasolja a Romániával való újraegyesülés helyett

MTI 2010. március 31., szerda 13:00

Románia és Moldova számára egyaránt az a legjobb forgatókönyv, ha ez utóbbi csatlakozik az Európai Unióhoz; a két ország újraegyesülésének szorgalmazása csak árt e "reális cél" megvalósításának - írta szerdai számában a Romania Libera című napilap.

A tekintélyes román napilap szerdai számában Cristian Ghinea, az Európai Politikák Romániai Központjának igazgatója felidézi, hogy március 27-én volt Románia és a mai Moldova jelentős területét kitevő Besszarábia egyesülésének az évfordulója. A szerző szerint ebben a kérdésben a román közvéleményben a "képmutató hallgatás spirálja" érvényesül, ami úgy működik, hogy egyesek kimondják, akarják Románia és Moldova újraegyesülését, mások viszont hallgatnak.

A szerző felidézi, a román állam hivatalos álláspontja az, hogy Románia támogatja Moldova EU-csatlakozását, és Bukarest lemondott az újraegyesülés gondolatáról. De a hallgatás spirálja azt a benyomást kelti - írja a szerző -, hogy ez csak a hivatalos, diplomatikus álláspont, hiszen a nyilvános térben továbbra is divat az újraegyesülésre való hivatkozás.

A szerző szerint azonban ez hibás hozzáállás, mert Románia és Moldova újraegyesülésének a napirenden tartása a közvélemény szintjén mindkét államnak árt. Hiszen gyengíti a tavaly hatalomra került románbarát moldovai pártok belpolitikai pozícióit, akárcsak Romániáét az Európai Unióban, hiszen Brüsszel ellenzi az újraegyesülés ötletét.

A szerző szerint Brüsszelben már most is gyanakvással tekintenek Romániára, amikor Bukarest tisztességes szándékkal napirendre akarja tűzni az EU intézményeiben Moldova integrációját. A szerző szerint Chisinau csak most kezd felkerülni Brüsszel napirendjére, de ahhoz, hogy valósággá váljon az ország csatlakozása az EU-hoz, még nagyon sokat kell tennie a kelet-európai államnak.

A szerző szerint azért is ideális megoldás Moldova EU-csatlakozása, mert az esetleges újraegyesülés csak feszültségeket okozna, amelyeket Románia nem tudna kezelni. A szerző szerint egyrészt a moldovai orosz kisebbség okozna problémát, hiszen még a romániai magyar közösséggel kapcsolatosan is vannak feszültségek Romániában, másrészt "moldován-román elit" sem integrálódna könnyen egy Bukarestből irányított központosított új államba - olvasható a Romania Liberában.