rss      tw      fb
Keres

Rendőröket akartak gyilkolni az elfogott amerikai keresztény milicisták

MTI 2010. március 31., szerda 13:41

Rendőröket akart legyilkolni egy amerikai keresztény szekta kilenc milicistája, akiket a hét végén fogott el a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és akiknek feltételes szabad lábra helyezéséről szerdán dönt a detroiti bíróság.

A 911-es vészhívásra kiérkező rendőrök meggyilkolását tervezte a Hutaree milícia egy nyolc férfiból és egy nőből álló csoportja, amelyet a Michigan, Ohio és Indiana állam területén szombaton és vasárnap végrehajtott rajtaütések során kerítettek kézre a hatóságok. Az akcióra 2008 óta készülő félkatonai csoport támadást intézett volna az áldozatoknak a temetésen összegyűlt kollégái ellen is.

A terrorcselekmény kitervelői az ügyészség szerint azt remélték, hogy a mészárlás nyomán kormányellenes felkelés tör ki. A csoport áprilisra tervezte a támadást.

A kilencek ellen hétfőn felkelés kirobbantására irányuló kísérlet, zendülés és tiltott fegyvertartás miatt emeltek vádat. Lebuktatásukhoz egy közéjük beépült FBI-ügynök vallomása vezetett. Működésüket tavaly nyár óra figyelték a hatóságok.

A csoport vezetője a 44 éves David Brian Stone volt, aki az összeesküvésben szerepet szánt két, 21, illetve 19 esztendős fiának és feleségének is. A fegyvermániás és a Bibliát sajátosan értelmező - például a Jelenések Könyvét elvető - férfi visszavonult életmódot folytatott, de ismerőseinek szűk körében kormányellenes kijelentéseiről volt ismert.

A Hutaree fegyveres szekta, amely tagjait "keresztény harcosoknak" nevezi, az Antikrisztus eljövetelére és az ellene való harcra készült. Stone arra törekedett, hogy minden amerikai tagállamban követői csoportok jöjjenek létre.

"Eljött az ideje, hogy elfogjuk és letartóztassuk őket" - nyilatkozott Barbara McQuade szövetségi ügyész, aki szerint a hatóságok nem a csoport vallási nézetei, hanem annak kormányellenes tervei miatt léptek fel.

"Félnek ettől az +új világrendtől+, és azt gondolták, hogy feladatuk a kormány - különösen a központi kormányzat - elleni harc" - mondta McQuade.

A The Wall Street Journal értesülése szerint Stone más személyeket és milíciákat is be akart vonni csoportjának gyakorlatozásaiba, ám szélsőségesen kormányellenes megnyilatkozásai többnyire elriasztották őket.

Korábban: Az FBI őrizetbe vette egy keresztény milícia több tagját