rss      tw      fb
Keres

Obama négyhónapos jeruzsálemi építkezési moratóriumot vár Izraeltől - összecsapás Ciszjordániában

MTI 2010. március 31., szerda 15:30

Barack Obama amerikai elnök azt akarja, hogy Izrael négy hónapra függessze fel a zsidó lakótelepek kelet-jeruzsálemi építését, cserébe a megfeneklett izraeli-palesztin béketárgyalások újraélesztéséért - közölte szerdán a Háárec című baloldali izraeli lap.

Washington reményei szerint egy ilyen gesztus rávehetné a palesztin vezetést, hogy a tervezett közvetett tárgyalások helyett közvetlenül egyeztessen Benjámin Netanjahu kormányával - jelentette a Háárec egy név nélkül nyilatkozó izraeli hivatalos forrásra hivatkozva. A moratórium arra négy hónapra szólna, amelynek idejére az Arab Liga felhatalmazást adott a Palesztin Hatóság és az Izrael közötti, közvetítéssel folytatandó tárgyalásokra.

Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője kitért azelől, hogy kommentálja a lapértesülést.

"A telepek befagyasztása Jeruzsálemben és Ciszjordánia többi részén" alapvető teljesítendő követelmény ahhoz, hogy vissza lehessen térni "a közvetlen vagy közvezetett tárgyalásokhoz" - jelentette ki Nabíl Abu Rudeina, Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik tanácsadója.

Barack Obama amerikai elnök azt szeretné elérni, hogy Izrael függessze fel a kelet-jeruzsálemi építkezéseket. A keleti városrészeket a zsidó állam Ciszjordániával együtt az 1967-es háborúban foglalta el, majd területéhez csatolta.

Hivatalos források szerint Obama a múlt heti washingtoni tárgyalásaik során arra kérte Netanjahut, hogy jó szándéka jeléül tegyen - meg nem nevezett - gesztusokat, amelyek segítségével rá lehetne venni a palesztinokat a 2008 decemberében felfüggesztett béketárgyalások folytatására.

Izrael a fővárosának tekinti Jeruzsálemet, de álláspontja nem vívott ki nemzetközi elismerést. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni a megszállt Ciszjordániában és Gázában létrehozandó államuk fővárosául. Netanjahu, aki Jeruzsálem kérdésében mindeddig ellenállt a washingtoni nyomásnak, kormányának tagjaival két, eredmény nélkül zárult tanácskozást tartott az amerikai javaslatokról.

A Haaretz úgy tudja, a vasárnapi kabinetülésen a miniszterek között konszenzus jött létre arról, hogy Izraelnek el kell kerülnie a jeruzsálemi építkezésekre vonatkozó nyílt bejelentéseket, s inkább "csendes egyetértésre" kellene törekednie a kérdésben. Netanjahu Kelet-Jeruzsálemet kizárta a ciszjordániai építkezések tízhónapos felfüggesztéséről novemberben - amerikai nyomásra - meghirdetett izraeli moratóriumból.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott, hogy Jeruzsálem kérdéséről Izraelnek és a Palesztin Hatóságnak a végső státusról szóló tárgyalások során kell majd megállapodniuk.

***

Kapcsolódó hír:

Izraeli katonák és tüntetők csaptak össze Ciszjordániában

MTI 2010. március 31., szerda 15:33

Az izraeli biztonsági erők könnygázgránátokkal igyekeztek feloszlatni szerdán köveket dobáló palesztin tüntetőket, akik a Fatah mozgalom ciszjordániai szervezete egyik vezetőjének fogva tartása ellen tiltakoztak - közölték szerdán szemtanúk.

Mintegy 300 palesztin gyűlt össze a ciszjordániai határ mentén lévő Beitúníja egyik ellenőrzőpontjánál, Ofer katonai börtöne közelében, ahol egy tucatnyi palesztint, köztük Abbász Zaki Fatah-vezetőt tartják fogva vasárnap óta.

Zakit, a Fatah központi bizottságának tagját és tagtársait a ciszjordániai Betlehemben vették őrizetbe, amikor egy felvonuláson tiltakoztak az Izrael által a palesztin keresztényeket sújtó korlátozások ellen, hogy húsvét megünneplésére Jeruzsálembe utazzanak.

Az izraeli hadsereg nem volt hajlandó kommentálni a történteket. Az izraeli hatóságok a zsidó húsvét idejére a jövő keddig biztonsági okok miatt lezárták a megszállt Ciszjordániát.