rss      tw      fb
Keres

Moszkvai metrórobbantások - Umarov tagadja a merényletek elkövetését

MTI 2010. március 31., szerda 16:59

Tagadja egy ismert kaukázusi terrorista csoport, amelynek a neve az elsők között merült fel gyanúsként, hogy az ő emberei követték volna el a hétfői moszkvai merényleteket.

Az úgynevezett Kaukázusi Emírség megteremtését célul kitűző, Doku Umarov vezette csoport szóvivője szerdán Isztambulból telefonon nyilatkozva kijelentette, hogy "nem ők hajtották végre a moszkvai támadásokat, és nem is tudják, ki tette".

"Lehet, hogy egyéni akció volt. Rengeteg olyan ember van a csecsenek között, aki boldogan atombombát dobna a metróba. Nagyon sok emberben van annyi gyűlölet, hogy ezt (a metrórobbantást) elkövesse" - jelentette ki.

A szóvivő azt nem tagadta, hogy ők is merényletekre készülnek, de azt mondta, hogy civileket nem támadnak, csak gazdasági célpontokat. Doku Umarov, a csecsen lázadók vezére egy februári interjúban azzal fenyegetőzött, hogy a Kaukázusból egészen az orosz városok szívébe fogja áthelyezni a háborút.

Az isztambuli szóvivő azt állította, nem tudja, hogy ki követte el Dagesztánban a 12 ember halálát követelő szerdai merényletet, de nem zárta ki, hogy szervezetüknek köze van hozzá.