rss      tw      fb
Keres

Moszkvai metrórobbantások - Medvegyev, Putyin, intézkedések

MTI 2010. március 31., szerda 19:10

Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő összefüggésbe hozta a hétfői moszkvai metrórobbantásokat a szerdai kizljari (Dagesztán) merényletekkel.

Medvegyev az orosz Nemzetbiztonsági Tanács ülésén egyebek között hangsúlyozta: bármi történjen is, az észak-kaukázusi köztársaságokban javítani kell a helyzeten, végre kell hajtani minden társadalmi és gazdasági fejlesztési programot. Leszögezte, hogy mind a moszkvai, mind a kizljari robbantások érintettjei, az áldozatok hozzátartozói megkapnak minden szükséges segítséget és támogatást.

Putyin nagyon nyomatékosan hangsúlyozta újságírók előtt: Oroszország elleni támadásnak tekintenek minden merénylet, bármely országrészben követik is el, bármilyen nemzetiségű, vallású emberek esnek is áldozatul.

Medvegyev elnök a nap folyamán utasítást írt alá a tömegközlekedésben részt vevők védelmét szolgáló komplex rendszer létrehozásáról, s ennek a kidolgozására négy hónapot adott. A rendszer teljes kiépítését 2014. január 1-jében jelölte meg.

A feladat hatalmas és bonyolult: az intézkedés az első becslések szerint országosan mintegy 600 ezer objektumot érint, és számos új megoldást kell találni, mert például a metrók bejárati csarnokai kicsik, szó sem lehet detektoros kapuk felállításáról, továbbá a berendezések nem lassíthatják a forgalmat.

A moszkvai metró egyik állomásán már a jövő héten kipróbálnak egy gázelemző rendszert, amely a vegyi támadások ellen hivatott védelmet biztosítani. Erről a döntés már tavaly ősszel megszületett, s most megkezdődhetnek a helyszíni kísérletek.

Egy szakértő azt is elmondta az Interfax hírügynökségnek, hogy kidolgozás alatt áll és hamarosan elkészül egy rendkívül érzékeny készülék, amely a robbanóanyagokat tudja azonosítani az előtte elhaladóknál. Orosz tudósok már korábban beszámoltak egy új készülékről, amely egy palack tartalmát képes azonosítani az üveg, vagy a flakon kinyitása nélkül.

A Moszkovszkij Komszomolec című lapban egy másik szakértő "mesterséges orról" számolt be, amely az ionokat "szaglászva" mutatja ki a veszélyes anyagokat. A szakértők hangsúlyozták, hogy csupa igen drága készülékről van szó. Legelőször azonban a jól bevált rendőrkutyák létszámát növelik majd, elsősorban a robbanóanyagok felkutatására betanított ebek járnak majd a metróban.

A szerdai lapok beszámoltak a metrórobbantásokkal kapcsolatos nyomozás nehézségeiről. Moszkvában az egyik távolsági buszvégállomáson az összes ott tartózkodó sofőrt kihallgatták. A procedúrát már hétfőn elkezdték, a sofőrök többségét csak kedden este engedték el, de néhányukat továbbra is bent tartották. Közben ott vesztegeltek a távolsági buszok utasaikkal.

A szerda esti közlések szerint 80 fölé emelkedett a kórházakban kezelt sérültek száma. Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter szerint a szám azért változik állandóan, mert egyeseket kiírnak a kórházakból, mások viszont még csak most jelentkeznek, mert csak most érzik úgy, hogy segítségre szorulnak.