rss      tw      fb
Keres

Rendőri fellépés Moszkvában jogvédők tüntetése ellen

MTI 2010. március 31., szerda 19:35

A rendőrök feltartóztatták szerdán a jogvédők és ellenzékiek nem engedélyezett tüntetésére érkezőket a moszkvai Triumfalnaja téren.

A jogvédők egy ideje minden 31 napos hónap utolsó napján tüntetnek az alkotmány gyülekezési szabadságról szóló, 31. paragrafusának védelmében, de megmozdulásukat még egyszer sem engedélyezték.

Szerdán a rendőrök figyelmeztették az érkezőket, hogy a megmozdulás illegális, aztán elkezdték előállítani az érkezőket.

A Csajkovszkij koncertteremnél lévő téren a beavatkozást zeneszó kísérte: ugyanott folyt egy másik, engedélyezett tüntetés a terrorizmus ellen, amelyet ifjúsági szervezetek rendeztek; mintegy háromezer fiatalnak szólt a könnyűzene.

A két tüntetés biztosítására kétezer rendőrt vezényeltek ki.

A rendőrségi jelentés szerint összesen 25 személyt állítottak elő, köztük több ismert ellenzéki személyiséget, a résztvevők 40-50 ember előállításáról számoltak be. A rendőrségi szóvivő közölte: a történtekről jegyzőkönyvet vesznek fel, aztán elengedik az illetőket. A helyszínen maradottakat a rendőrség a metró bejárata felé szorította az Interfax hírügynökség helyszíni jelentése szerint.

Az ellenzéki tüntetés résztvevőinek számáról egyetlen jelentés sem szól, feltehetően néhány tucatnyian lehettek.

Több neves ellenzéki és jogvédő korábban bejelentette, hogy ezúttal nem vesz részt a 31-ikei tüntetésen, hanem a hétfői metrómerényletek helyszínére, a Lubjanka, illetve a Park Kulturi metróállomásra meghirdetett gyászrendezvényre megy. Ezt jelezte mások mellett Ljudmila Alekszejeva, a Moszkvai Helsinki Csoport jogvédő szervezet vezetője, Borisz Nyemcov ellenzéki politikus, a Szolidaritás koalíció vezetője és munkatársa, Ilja Jasin.

A 82 éves Ljudmila Alekszejevát a Park Kulturi állomásnál rendezett gyűlésen egy ismeretlen megütötte, amikor a neves jogvédő virágot helyezett el.

Szentpéterváron az alkotmány 31. cikke mellett tüntető ellenzékieket szintén nem engedte felvonulni a rendőrség. A megmozdulás mindössze tíz percig tartott. Némi dulakodás után mintegy 40 embert előállítottak, rendőrségi források szerint szinte az összes résztvevőt.

Egy másik, szintén kis létszámú összejövetel a gyülekezési szabadságot biztosító törvénycikk védelmében egy órával később rendőri beavatkozás nélkül zajlott le Szentpéterváron, az Ermitázs előtti Palota téren. A résztvevők közölték a rendőrökkel, hogy nem tüntetnek, csupán az emberi jogok oroszországi helyzetét vitatják meg sétálva, s az alkotmány példányait osztogatták a járókelőknek, valamint fekete szalagokat a moszkvai merényletek áldozatainak emlékére.