rss      tw      fb
Keres

Ankara "megbékélésre" törekszik Svédországgal

MTI 2010. március 31., szerda 20:04

Törökország lezárná konfliktusát Svédországgal, amelyet az váltott ki, hogy a stockholmi parlament népirtásnak minősítette örmények lemészárlását az oszmán birodalomban az első világháború idején.

A Stockholmból egy időre visszahívott török nagykövet, Zergün Korutürk egy szerdai rádióinterjúban azt mondta, hogy visszatérését "a megbékélés kívánságaként" kell érteni. A nagykövet asszony kedden tért vissza a svéd fővárosba, miután március 11-én konzultációra hazarendelték Ankarába.

A török lépés tiltakozás volt amiatt, hogy az örmények és más etnikai csoportok körében 1915-ben és az azt követő években végrehajtott tömeggyilkosságokat a svéd parlament népirtásként értékelte. Korábban a világ mintegy 20 parlamentje fogadott el hasonló tartalmú határozatot.

Ankara általában felháborodással reagál a szerinte "történelemhamisító" minősítésekre. A stockholmi szavazást követően néhány órán belül már le is mondták Recep Tayyip Erdogan kormányfő küszöbönálló svédországi látogatását. Korutürk most, három héttel később, azt mondta, hogy Törökország nagyon örül a svéd miniszterelnök és külügyminiszter reakciójának. Fredrik Reinfeldt kormányfő, csakúgy mint Carl Bildt külügyminiszter ugyanis elhatárolódtak a parlamenti határozattól. Leszögezték, hogy egy parlament nem definiálhat egy történelmi eseményt többségi döntéssel. Azonkívül - fűzték hozzá - a stockholmi határozat megzavarja a török-örmény közeledést.

Fredrik Reinfeldt üdvözölte, hogy a török nagykövet visszatért állomáshelyére, és állást foglalt a "jó kétoldalú kapcsolatok" folytatása mellett.

A svéd kormány támogatja Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz, ami több tagállamban is, mindenekelőtt Németországban és Franciaországban vita tárgya.