rss      tw      fb
Keres

Navracsics: Magyarország "az emberközi viszonyait tekintve rendkívül durva hely" – az MSZP-SZDSZ miatt

MTI 2010. március 31., szerda 20:22

Magyarország ma rosszkedvű, feszültségekkel teli hely - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője az egykori általános iskolájában tartott lakossági fórumon szerdán Veszprémben, mintegy száz érdeklődő jelenlétében.

"Az emberközi viszonyait tekintve pedig rendkívül durva hely" Magyarország, ahol nagyon sok mindent kell tenni ahhoz, hogy ismét jó legyen élni, s ismét úgy érezzék az emberek (különösen a fiatalok), hogy "jó ide visszatérni, jó itt családot alapítani, jó itt pályát elkezdeni."

Magyarország korábban megindult a szociális, társadalmi kettészakadás útján, s szinte természetszerűleg követte a politikai kettészakadás is - fogalmazott a Fidesz politikusa. "Hiszen ha egy ország nem gyarapodik, nem bővül, nem gazdagodik, s ha az emberek csalódottak és elkeseredettek, akkor hibást keresnek."

Navracsics Tibor szerint ilyenkor nagyon könnyű "kijelölni valakit": vagy egy ideológiai ellenfelet, vagy egy etnikai csoportot, esetleg "egy települési típuson élő embereket". Mint mondta: könnyű egymásnak ugrasztani a fővárosiakat és vidékieket, falusiakat, "könnyű kollektív bűnösként kijelölni a cigányságot mindenfajta frusztrációért, s könnyű lefasisztázni azt a vitapartnert, akivel nem értek egyet".

A szocialista és szabad demokrata kormányzás az elmúlt nyolc évben "összeugrasztott minden társadalmi csoportot a másikkal" - fogalmazott az ellenzéki politikus, megjegyezve: "az oszd meg és uralkodj ősi parancsa alapján úgy gondolta, hogy a saját hatalmát úgy tudja leginkább biztosítani, ha mindenki konfliktusban áll mindenkivel".

Navracsics Tibor szerint a baloldali kormány terroristaveszélyt kiáltott, antiszemitizmus és rasszizmus elleni kampányt folytatott, "mondvacsinált ügyekkel próbálta hisztérikus állapotban tartani a magyar társadalmat". Miközben semmit nem tett azért, hogy az emberek életszínvonala emelkedjen.

Navracsics Tibor emlékeztetett arra, hogy a Fidesz 2006-ban is azt mondta, hogy nem a megszorítások irányába kell a válságból kivezető utat keresni - szerinte ugyanis a magyar gazdaság már 2006-ban válságban volt -, hanem a kis- és középvállalkozásokat kell helyzetbe hozni, munkahelyeket teremteni, s a Fidesz radikális adócsökkentést javasolt.

Lesöpörték a javaslatainkat - jegyezte meg a párt frakcióvezetője. Ma is elsődleges feladat az ország kivezetése a válságból, s szerinte "az erős Magyarország nemzeti ügy, nem ideológiai kérdés" - mutatott rá.

Ugyanis az ország csak akkor tud kijutni a válságból, "ha a becsületes emberek összefognak" - vélekedett a Fidesz politikusa, hozzátéve: mindenfajta becsületes ember, aki hisz abban, hogy jobban megéri becsületesen, jogszabálytisztelően élni, mint a törvényeket kikerülve, üzlettársat átverve, ügyeskedve, s akkor Magyarország ki tud jutni a válságból.

"Csak a becsületes emberek Magyarországának van jövője" - fogalmazott Navracsics Tibor, hangsúlyozva: ehhez azonban szükség van elszámoltatásra. "Ugyanis a becsületes emberek csak akkor érezhetik azt, hogy megéri és lehet becsületesen élni, ha azok az emberek, akik nem becsületesen élnek és bűncselekményeket követnek el, azoknak büntetőeljárással kell szembe nézniük".