rss      tw      fb
Keres

Moszkvai metrórobbantások - Doku Umarov vállalta a merényleteket

MTI 2010. március 31., szerda 20:22

Doku Umarov, a csecsen szélsőségesek és az úgynevezett Kaukázusi Emirátus vezére magára vállalta a hétfői moszkvai metrórobbantásokat: a szélsőségesek kezelésében lévő Kavkazcentr honlapon szerdán közzétett videonyilatkozatában azt mondta, hogy személyesen adott parancsot a támadás megkezdésére, s hogy az Oroszország elleni támadások folytatódni fognak.

Nem sokkal a videofelvétel megjelenése előtt az úgynevezett Kaukázusi Emirátus külföldi szóvivője, Samszuddin Batukajev úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, hogy "ők nem követtek el merényleteket Moszkvában, és nem tudják, ki tette". Tény azonban, hogy Umarov nemrég bejelentette: kiterjeszti a háborút a Kaukázusi Emirátus határain túlra, az orosz városok utcáira. Umarov e nyilatkozata alapján számos szakértő feltételezte, hogy köze van a moszkvai robbantásokhoz.

Dmitrij Gajev, a moszkvai metró vezérigazgatója az Eho Moszkvi rádióban elmondta: az utóbbi 15 évben négy merényletet sikerült megelőzni a metróban, és ötödikként egy öngyilkos merénylő tettét is, de ez utóbbi esetben voltak áldozatok.

Szerdán este a két érintett metróállomáson, illetve a közelükben a felszínen gyászrendezvényt tartottak számos ismert politikus, művész és ellenzéki személyiség részvételével: mindkét helyen több ezren gyűltek össze.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő összefüggésbe hozta a hétfői moszkvai metrórobbantásokat a szerdai kizljari (Dagesztán) merényletekkel.

Medvegyev az orosz Nemzetbiztonsági Tanács ülésén egyebek között hangsúlyozta: bármi történjen is, az észak-kaukázusi köztársaságokban javítani kell a helyzeten, végre kell hajtani minden társadalmi és gazdasági fejlesztési programot. Leszögezte, hogy mind a moszkvai, mind a kizljari robbantások érintettjei, az áldozatok hozzátartozói megkapnak minden szükséges segítséget és támogatást.