rss      tw      fb
Keres

Regnum: Az ukránok ezrével rohannak MagyarországraA külföldön élő magyarok számára a magyar állampolgárság megszerzését megkönnyítő magyar törvény január 1-jén lépett életbe, s az ukránok, akik ezzel lehetőséget kaptak arra, hogy magyar állampolgárrá váljanak, ezrével rohantak, hogy államukból Magyarországra meneküljenek – idézte a Regnum orosz hírportál a Gazeta po-kijevszki című ukrán újságot.

A lapban közölt statisztika szerint a magyar konzulátusokra csak a múlt héten 12 ezer állampolgársági kérelem érkezett, igaz, leggyakrabban nem ukránok, hanem a szerbek, románok és szlovákok kérik az állampolgárságot. Arra számítanak, hogy idén a különböző országokból 250-400 ezer ember kaphat magyar útlevelet az egyszerűsített eljárással.

Az újság megállapította, hogy a „szökevények” az ukrán állampolgárságról nem mondanak le, és felteszi a kérdést, vajon Ukrajnában tilos vagy engedélyezett a kettős állampolgárság.

„Nincs egyértelmű válasz a kérdésre. Némelyik szakértő szerint Ukrajnában tilos a kettős állampolgárság. Mások állítják, hogy ilyen tilalom nem létezik. ’Az ukrán állampolgárságról’ szóló törvény második paragrafusa azt mondja: „Amennyiben Ukrajna állampolgára megszerezte egy más állam (hatalom) állampolgárságát, akkor az Ukrajnával való jogi viszonyban kizárólag ukrán állampolgárként kezelendő. Ebből az következik, hogy Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárságot, de a hasonló precedensek szigorú tiltásáról szó sincs. Ugyanezen törvény 19. paragrafusa szerint más állampolgárság önkéntes felvétele alap az ukrán állampolgárság elvesztéséhez. Más szóval, ha kaptál egy külföldi útlevelet, az ukránt add le. Azok számára azonban, akik ennek nem tesznek eleget, a törvény nem tartalmaz semmiféle felelősségre vonást” – szól a cikk.

A kárpátaljai Beregszász város polgármestere, az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség elnöke a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy az új lehetőség első sorban az üzletemberek körében váltott ki érdeklődést, hiszen a magyar útlevél szabad bejutást biztosít nem csupán az Európai Unióba, hanem az Egyesült Államokba is. Hozzátette: „A magyarok azonban törvénytisztelő nép. Mindannyian értjük, hogy ameddig nem lesz hivatalos engedély, addig a második útlevél felvételét jogsértésnek kell tekinteni.”  Alen Panov, Ukrajna volt nyíregyházai konzulja úgy vélte: a magyar állampolgárság felvétele után a kárpátaljaiak számára a problémák elég hamar megjelennek. „Képzelje el a következő helyzetet: az illető hitelt vett fel, elfelejtette visszafizetni és távozott ’második hazájába’. Mit lehet ilyen esetben tenni? Hiszen a legtöbb állam ahhoz az elvhez tartja magát, hogy saját állampolgárait nem adja ki. Amikor például a kárpátaljaiak Magyarországon összeütközésbe kerülnek a törvénnyel, az ottani ukrán diplomáciai misszióhoz fordulnak segítségért. Magyarország viszont nekem azt mondja: Tisztelt uram, az illető legalább annyira a minek, mint amennyire az Önöké.”

Viktor Pascsenko, a Politikai Kutatások Kárpátaljai Intézetének vezetője a kettős állampolgárságról kifejtette: „Természetesen az ukrán törvények megsértéséről van szó. Még tart a politikai vita, hogy az érintettektől be lehet-e vonni az ukrán útlevelet, és ez igen hosszú folyamat, a bíróságon át vezet… Polgártársainkat meg lehet érteni, az ember azt keresi, hol jobb neki. Ez a precedens azonban ’robbanhat’ a jövőben. Az államnak meg kellett volna védenie szuverenitását, érdekeit, de a jelek szerint most nincs kinek foglalkozni ezzel”.

Az állampolgárság megszerzésének megkönnyítéséről intézkedő magyar törvény január 1-jén lépett életbe, és közvetlenül érinti Ukrajna Kárpátaljai területét, ahol ukrán hivatalos adatok szerint több mint 150 ezer magyar él, és ezért a szakértők felteszik a kérdést: vajon Kárpátalja Nagy-Magyarország része lesz-e?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!