rss      tw      fb
Keres

Az EP-ben nem lesz többség a Magyarországgal szembeni eljáráshozAz Európai Parlamentben nem rajzolódik ki többség a Magyarországgal szemben a médiatörvény miatt az EU alapjogi szabályozása alapján indítandó eljáráshoz – írta a Relevant portál az osztrák hírügynökségre hivatkozva. A szociáldemokraták és a liberálisok szerdán egyaránt letettek a zöldek ilyen értelmű követeléséről. Az Európai Néppárt egyértelműen ellenezte, hogy a testület jövő heti plenáris ülésén Strasbourgban elítélje Magyarországot.

A szociáldemokrata frakció helyettes vezetője, az osztrák Hannes Swoboda szerdán az osztrák APA hírügynökségnek kifejtette: látni kell, hogy a médiatörvény miatti uniós bírálatra adott magyar válasz a jelek szerint úton van. Emiatt mérlegelni kell, jelenleg van-e értelme, hogy az Európai Parlament határozatot hozzon a kérdésben. A szociáldemokraták az EU Bizottságának bírálatát „túl gyengének” minősítenék, a törvényben változtatásokat követeltek, s ezeket most meg kell vizsgálni. A benyújtott tervezet felszólítja a bizottságot, hogy mielőbb folytassa a magyar médiatörvény vizsgálatát, különös tekintettel az alapjogi chartára, és indítson szerződésszegési eljárást Magyarország ellen, amennyiben Budapest nem tartja magát szigorúan a törvény módosítására szabott határidőkhöz.

Swoboda hangsúlyozta, hogy mindezen túl a határozathoz többségre van szükség. „Nem akarunk elsüllyedni a javaslatunkkal” – mondta. Amennyiben az Európai Parlamentben nem áll össze többség, fennáll a veszély, hogy Orbán Viktor, a jobboldali-konzervatív Fidesz kormányfője „nagy győztesként” kerül ki.

A szociáldemokraták és a liberálisok határozati javaslatukban felszólítják Magyarországot: a médiatörvény módosításánál vegye figyelembe az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európai Emberi Jogi Bíróság által kimondottakat is. Az EBESZ kifogásolta egyebek mellett a csakis Fideszhez közelálló személyekből összeállított médiahatóság összetételét. Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a közszolgálati rádió függetlenségét fenyegető veszélyről és az újságírói forrásvédelem eróziójáról beszélt.

A szociáldemokraták és a liberálisok, akárcsak a zöldek, felszólítják az EU Bizottságát, hogy szabályozza és rögzítse a média függetlenségének európai minimális normáit.

Az EU Bizottsága a vitatott törvényben az audiovizuális médiára vonatkozó uniós irányvonal alapján követelt változtatásokat. Kifogásolta egyebek között, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó követelmény érvényes a videoblogokra és az on-demand médiára is, továbbá azt, hogy a média regisztrációs kötelezettsége túlságosan széles körű. Az EU Bizottság azonban többször hangsúlyozta, hogy a magyar médiahatóság függetlenségének ellenőrzéséhez nincs jogi alapja, mivel az EU-irányvonal ugyan előírja a függetlenséget, annak kritériumait azonban nem határozza meg.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!