rss      tw      fb
Keres

Alkotmányozás - Harrach: a Fidesz és a KDNP közösen készíti el új alkotmánytervezet normaszövegét

MTI 2011. február 11., péntek 13:05

A Fidesz és a KDNP közösen készíti el új alkotmánytervezet normaszövegét, és ez kerül majd a parlament elé - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője pénteken, miután az államfővel egyeztetett a Parlamentben.

Hozzátette: a KDNP számára fontos azoknak az értékeknek a megjelenítése az alkotmány szövegében, amelyek az alkotmány-előkészítő eseti bizottság koncepciójában is szerepeltek. Ezek között van az élet feltétlen tisztelete és védelme, valamint a házasság és a család védelme - tette hozzá.

Mint mondta, arra, hogy ezek az értékek megjelennek az új alkotmányban, a siófoki frakcióülésen garanciát kaptak a Fidesz részéről. Harrach Péter közölte, pártja tudomásul veszi, hogy az élet feltétlen tiszteletéből és védelméből nem következik az abortusztörvény módosítása.

A KDNP abban reménykedik, hogy minden párt leteszi az asztalra a javaslatát, és egy értelmes vita alakul majd ki a parlamentben - mondta Harrach Péter.

Kérdésre válaszolva közölte: az MSZP önmagát zárja ki az alkotmányozás folyamatából.

Az új alkotmány minden magyar ember alkotmánya lesz, az előkészítés során alapos egyeztetéseken ment keresztül az elképzelés - értékelte, hozzátéve: az egyeztetésen részt vettek az egyházak, a civil szervezetek képviselői is.

Arra a kérdésre, hogy kenyértörésre sor kerülhet-e a frakciószövetség között, azt válaszolta: nincs szükség rá, mert a KDNP által fontosnak tartott értékeket a Fidesz-frakció is elfogadja.