rss      tw      fb
Keres

Elemzés: Egyiptomban tisztelik és kedvelik a hadsereget

MTI 2011. február 11., péntek 19:16

A rendőrséggel ellentétben a hadsereggel sokan rokonszenveznek Egyiptomban, tisztelik és kedvelik a katonákat.

Amikor az első tank a tömegtüntetések kezdetekor megjelent a Tahrír-téren, az emberek örömujjongásban törtek ki. A tüntetők virágot osztottak a katonáknak, és vállon veregették őket. A hadsereg sms-ben fordult az emberekhez, hogy elkerüljék az összetűzéseket.

Az egyiptomi hadsereg állam az államban. Nem csupán saját igazságszolgáltatása van, de még saját vállalatai is, amelyek ágazatukban gyakorta állami monopóliumot élveznek. Az 1952-es forradalom óta minden elnök, beleértve Hoszni Mubarakot, a hadsereg soraiból érkezett.

A hadsereg létszáma 470 ezer fő, további 480 ezer tartalékos bármikor mozgósítható. A tisztek kiváltságokat élveznek.

A hadsereg túl sokat kockáztathat - és sokféle út állhat előtte. Megtehette volna ezekben a hetekben, hogy Mubarak oldalán brutálisan leveri az elégedetlenek felkelését. Azonban a államfő ellen fordult, ma pedig a Mubarak utáni korszak egyik alakítója.

Amikor január végén megkezdődtek a tiltakozások, a hadsereg kezdetben kivárt. A halálos áldozatokat és sok sérültet követelő súlyos utcai harcok után a Mubarak hívők és ellenfelei közé állt. A Tahrír-téren a katonák fegyvereikkel a két oldal közé vonultak fel.

A katonák a páncélosok lövegeit - amelyek előbb a tér közepén lévő tüntetőkre irányultak - az ellenkező irányba fordították, arra, ahonnan a kormányzat verőlegényei érkeztek. A rendháborító bujtogatókat, és feltehetőleg bűnözőket ugyanakkor"kivonták a forgalomból".

A katonák a Tahrír-téren maguk osztogattak a tüntetőknek röplapokat, a többi között a következő felirattal: "Jogotok van arra, hogy civilizált módon kifejezzétek véleményeteket". A katonai vezetés világossá tette: "Elismerjük a polgárok követelésének jogosságát, nem fogunk a polgárok ellen erőszakhoz folyamodni".