rss      tw      fb
Keres

A Fidesz homlokegyenest más gazdaságpolitikára készül

MTI 2010. április 1., csütörtök 14:11

A Fidesz, ha kormányra kerül, homlokegyenest ellenkező gazdaságpolitikát fog folytatni, mint a mostani kabinet; azon lesz, hogy a jelenlegi kormány lépései közül lehetőleg semmi ne lépjen érvénybe - jelentette ki Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten a miniszterelnök sajtótájékoztatójára reagálva, amelyen Bajnai Gordon kormánya egyéves munkáját értékelte.

A Fidesz elnöki stábjának vezetője újságírók előtt úgy fogalmazott: Bajnai Gordon szerénységében egészen odáig ment, hogy eredményesnek nevezte azt a válságkezelést, amelyet "az elmúlt egy évben műveltek".

Pedig jobb lett volna - folytatta -, ha a szerénység helyett "az őszinteség kategóriájába pozícionálja magát". Akkor ugyanis elmondhatta volna, hogy az elmúlt egy, illetve nyolc év, vagyis a Gyurcsány-korszak a katasztrófát jelentette Magyarország számára minden szempontból, a szocialista kormányok gazdaságpolitikája pedig csődöt mondott, kudarcot vallott - tette hozzá Szijjártó Péter.

A politikus szerint a jelenlegi kabinet az utolsó pillanatokig tovább mélyíti az ország válságát.

Közölte: nem lehet sikeres az a gazdaságpolitika, amelynek következtében 16 éves negatív rekordot ér el a munkanélküliség szintje, amely százezer új munkanélkülit eredményez egy év alatt, és amelynek nyomán ma már minden negyedik 24 év alatti fiatalnak nincsen munkája.

Nem lehet sikeres az a kormányzati gazdaságpolitika sem, amely nagyjából úgy fejezi be a működését, hogy még tíz százalékkal megemeli - teljesen indokolatlanul - a gáz árát - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter szerint ráadásul az is látszik, hogy a szocialista kabinet mindent elkövet annak érdekében, hogy "még a választásokig kisöpörje a kasszát". Erről szól például a szén-dioxid-kvóták eladása és az is, hogy a minisztériumok mintegy tízmilliárd forintnyi tartozást halmoztak fel - mondta.

Arra a felvetésre, hogy Bajnai Gordon számos olyan grafikont mutatott be sajtóértekezletén, amellyel a válságkezelés eredményeit igyekezett ismertetni, a fideszes politikus úgy reagált: grafikonokból nem lesz munkahely. Emellett példaként azt mondta, hogy a kormány semmit nem ért el a forint árfolyamát illetően, az továbbra is a regionális hatásoktól függ.

Arra, miszerint a miniszterelnök sok olyan lépésről is beszélt, amely szerinte később fog majd beérni, Szijjártó Péter kijelentette: a Fidesz, ha kormányra kerül, homlokegyenest ellenkező gazdaságpolitikát fog folytatni, mint a mostani kabinet. Azon lesz, hogy a jelenlegi kormány lépései közül lehetőleg semmi ne lépjen érvénybe, "mert az beláthatatlan következményekkel" járna.

Megszorítások helyett növekedés - így összegezte Szijjártó Péter azt a különbséget, ami szerinte észrevehető lesz majd az emberek számára.

A miniszterelnök szerint a válságkezelés sikeres volt, "szerényebben szólva pedig eredményes". Bajnai Gordon csütörtöki, a Parlamentben tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország a válságkezelés legnehezebb szakaszán túljutott, de a válság még nem ért véget.