rss      tw      fb
Keres

Balsai István és Pintér Sándor a „semmisségi” törvényjavaslatrólBalsai: A felülvizsgálati törvény indokoltsága
Az Országgyűlés 2011. február 14-ei ülésén elhangzott felszólalás
Részlet (szó szerinti leirat)

„Miért is van arra szükség, hogy annak a megsértett jogrendnek – a rendőrség becsületét is helyreállítandó –, végre, több négy évvel később pontot tegyünk ezeknek az ügyeknek a végére. Negyvenötezer ember szolgálja a rendőrség kötelékében, a polgárok bizalmából, a munkáját, lehetetlen dolog, hogy több mint négy éve ötven-hatvan arctalan, azonosító nélküli, durva, hogy ne mondjak más jelzőket, embereket bántalmazó emberek közokirathamisításai miatt emberek ma is a büntetőeljárás stigmáját és ennek minden következményeit viseljék. Ennek kívánunk gátat vetni, és semmiképp sem kívánjuk aláásni a magyar jogállami jogrendet, ezt is hallottuk a hétvégén, erről külön sajtótájékoztatót tartott az egyik ellenzéki párt, nem kívánjuk a bíróságok és az ügyészségek munkáját úgy általában megkérdőjelezni, de […] ennek a bizonyos albizottságnak a jegyzőkönyveiből az állapítható meg, itt mondok egy másik idézetet innen, mondja ezt az egyik ügyészi vezető: „nemcsak közokirathamisítás miatt kell majd felelniük, hiszen a rendőri jelentésekben hamis vádat is tartalmazott, így büntetőeljárást eredményező hamis vád és közokirathamisítás miatt kell hogy feleljenek, amennyiben a bíróság is azt mondja, hogy bizonyítható a rendőrök terhére rótt cselekmény.” Ezekkel a rövid és tényleg nem túl részletező idézetekkel szeretném alátámasztani azt a szándékunkat, amit személyemben az előterjesztett törvényjavaslat tartalmaz, hogy végre jogállami módon pontot tegyünk ezekre az eseményekre, sokkal több mint négy év után. Szokatlan egy ilyen törvény, azért szokatlan, mert a rendszerváltozás idején születtek ilyen törvények, bár még azt követőleg három évvel később is született egy úgynevezett semmisségi törvény, én ezt felülvizsgálati törvénynek nevezném, bár most már elhíresült a semmisségi törvény elnevezés, de vállaljuk ezt a jelzőt, szokatlan, mert szokatlan ügyekre fog pontot tenni. Ehhez kérem a támogatásukat, az a kérésem, hogy olvassák el a törvény szövegét, valamennyi ellenzéki párt olvassa el, biztos vagyok abban, hogy meg tudjuk találni annak a módját, hogy a lehető legsürgősebben elfogadjuk, és a lehetőség szerint ez év októberéig, és nem tovább terjedően a bíróságokat ennek az eljárásnak a lefolytatására feljogosítsuk.”

Forrás: fidesz.hu, videó

***

Pintér Sándor belügyminiszter
az Inforádió aréna című műsorában, 2011. február 14-én
Riporter: Exterde Tibor
Részlet

„ – Belügyminiszter úr, mi a véleménye Balsai István képviselő úr azon javaslatáról, amely semmissé tenné azon ítéleteket, amelyeket a 2006-os tömegoszlatások után kizárólag rendőri tanúvallomásra vagy véleményre alapozott a bíróság?

– Először is szeretném elmondani, hogy ez a kormány előtt nem járt ez a javaslat.

– Egyéni képviselői indítvány.

– És hát kíváncsiak vagyunk, hogy a parlament milyen állást foglal ebben. És a parlamenti állásfoglalás után, amikor a parlament megszavazta, akkor kívánunk vele először foglalkozni. De hozzá kell tegyem, hogy én a teljes magyar rendőri állományban bízom. Bízom abban, hogy nem hazug emberek, bízom abban, hogy mindig igazat mondanak. Reményeim szerint ez egy lényeges dolog. Én azokkal a rendőrökkel akarok együtt dolgozni, akik igazat mondanak, akiknek a jelentései mindig a valóságot tartalmazzák.

– Miniszter úr, nem lesz késő akkor foglalkozni a törvénnyel, ha már a parlament által elfogadott a törvény? Az azt fogja kimondani, hogy a rendőrök hazudnak. Lesz erről egy törvény.

– Mint említettem, én bízom a rendőri állományban, teljes egészében, és bízom abban, hogy a rendőri jelentések a valóságot tartalmazzák.

– Akkor is, ha lesz egy olyan törvény, amelynek a lényege az, hogy ez nem így van?

– Ez a törvény még nincs meg, akkor beszéljünk róla, ha megszületett.

– És úgy látja, hogy nem lesz késő.

– Én úgy gondolom, hogy nem, és én úgy gondolom, hogy bízom a rendőreinkben, és a rendőrök bíznak bennem.

– Kívánja-e miniszter úr maradéktalanul tisztázni, hogy mi történt 2006-ban a tömegoszlatásokban? Mert sokan úgy látják, hogy ez a mai napig nincsen tisztázva.

– Erre parlamenti bizottság jött létre, ez a bizottság elvégezte a feladatát, most állítja össze a jelentését. Azt gondolom, hogy nem tiszte egy belügyminiszternek egy parlamenti bizottság jelentésének a felülbírálata, várjuk meg a parlamenti bizottságnak a jelentését, és utána tudunk erről szintén véleményt mondani.”

Forrás: inforadio.hu

***

Részlet Bolgár György Balsai Istvánnal készített interjújából
2011. február 3.

„– Tudja mi történt a múlt héten Davosban?
– Biztos a szokásos.
Most Ön is a cirkuszra gondol a Világgazdasági Fórumon, ugye? Százhúsz anarchista tüntető volt, aki többnyire békésen demonstrált a Világgazdasági Fórum résztvevői ellen, majd néhányan hógolyókkal és üvegekkel megdobálták a rendőröket. Tudja mivel válaszolt a rendőrség?
– Gondolom gumilövedékkel, könnygázzal. Ez szokott lenni.
Látom, nagyon jól értesült. Ez szokott lenni, és ezt ilyen könnyedén tudomásul vesszük. Magyarországon viszont a rendőrség kivételesen brutális.
– Én Magyarországon vagyok képviselő és nekem ez a feladatom. Ha Svájcban lennék képviselő és az ottani miniszterelnök kifogásolná az ottani rendőrség eljárását a Világgazdasági Fórumon, nyilván megtalálnám a megoldást ott is.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!