rss      tw      fb
Keres

Na de ki is az a Kornya László?



Vélhetően világcsúcs a maga nemében: alig több, mint egy év alatt harmadik elnökét „fogyasztja” egy nem túl jelentős sportág, a szinkronúszás hazai szövetsége: a már korábban lemondott ex-exelnök, Hagyó Miklós (akkor még szó sem volt börtönbe vonulásáról, ami 2010. május 14-én bekövetkezett) utóda a Fidesz egészségpolitikusa, Pesti Imre lett. Ő azonban, miután a budapesti kormányhivatal élére nevezték ki, szintén visszalépett a „műúszók” elsőszámú irányítójának posztjáról. A nem túl nagy vihart kavaró tisztújításra most került sor. Kornya László egyet előrelépett a hierarchiában: alelnökből elnök lett.

De ki is az a Kornya László?

Őszintén szólva fogalmam sem volt róla, ezért abszolút szubjektív indíttatásból (hajdan, valamikor a nyolcvanas években volt szerencsém a magam szerény eszközeivel hozzájárulni a sportági szervezet megalakításához, és azóta is szimpátiával figyelem az eseményeket) utánanéztem.

Nem volt könnyű dolgom, mert az elnökválasztásról szikáran beszámoló híradások egyike sem segített a „rejtvényfejtésben”. Maradt minden kutakodó elsőszámú partnere: a Google.

Ha az előbb személyes okokat emlegettem mint keresgélésem kiinduló mozzanatát, akkor most gyorsan váltok, mert ami ezután következik, azzal kapcsolatban – ahogy mondani szokás – ragaszkodnék a tényekhez.

Íme, egy-két jellemző apróság, amire rábukkantam (nem volt nehéz):

1. „…folytatódott a vizsgálat a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő, állami pénzből működő In-Forrás Kht-nál is. Az ellenőrzés során kiderült, hogy Kornya László volt ügyvezető igazgató három ember megvendégelésére 465 ezer forintot költött. A három vendég Stumpf István volt kancelláriaminiszter, Sík Zoltán egykori informatikai kormánybiztos és Tóth Zsolt, Stumpf kabinetfőnöke volt. Alkalmanként 20-50 ezer forintért ebédeltette-vacsoráztatta meg őket. A volt ügyvezető állításának ellentmondanak azonban Stumpf István korábbi hivatalos programjai. Több Kornya által megadott és a számlákon szereplő időpontban, amikor Stumpf minisztert egy budapesti étteremben látta vendégül a volt ügyvezető, a miniszter külföldön volt. A korábbi vizsgálatok során az is kiderült, hogy a cég négy hónap alatt 27 millió forintért bérelt irodát a belvárosban. Az egykori ügyvezető, Kornya László munkáltatója engedélye nélkül két orvosi rendelőben is folytatott magánpraxist, holott fizetést is kapott. Az ügyvezető hét hónap alatt 389 ezer forintot költött üzemanyagra és 1, 4 millió forintért telefonált mobil készülékéről.” (Forrás: origo.hu, 2002. február 11.)

2. Cégleírás: (Kornya László) 1989-ben végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Korábban a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján dolgozott. Jelenleg Budapesten, a Péterfy Kórház Szülő-Nőbeteg Osztályán dolgozik. A Telki Magánkórházban is vezet szüléseket és végez műtéteket, igény szerint. Szülészet-nőgyógyászat és klinikai onkológia szakvizsgával rendelkezik. Hitvallása: terhesgondozás során a partner bevonása, háborítatlan szülés, biztonsággal nyomon követett, de a legkevesebb külső beavatkozással kísért kíméletes szülésvezetés. (Forrás: tudakozo.hu)

3. „A Miniszterelnöki Hivatal által 2001 augusztusában ’a tudásalapú társadalom megteremtésére és az információs társadalom kihívásaira válaszul’ alapította az In-Forrás XXI. Kht-t. […] Az államtitkári (Keller László – A szerk.) feljelentésről sajtóértesülések szerint annyit lehet tudni, hogy a közpénzügyi államtitkárság több tíz millió forint összértékű kétes szerződést kifogásol az In-Forrásnál, továbbá számos olyan számlát talált, amelyeket az államtitkárság véleménye szerint az In-Forrás korábbi ügyvezetője, Kornya László nem számolhatott volna el. […] Kornya doktor 2001. augusztus elsejétől havi 150 ezer forintért határozatlan időre bérbe adta Volvo S40 típusú gépkocsiját az In-Forrásnak. Először 2002 májusában vett fel bérleti díjat, ám ekkor visszamenőleg rögtön tíz hónapra. A bérlést követően, 2002. augusztus elsején az In-Forrás 4 millió forintért megvásárolta Kornya járművét, annak ellenére, hogy egy hónappal korábban egy vadonatúj Volvo S60-ast is beszereztek a márkakereskedőtől 11,9 millió forintért az ügyvezető személyes használatára.” (Forrás: Magyar Narancs, XV. évf. 08. szám, 2003. február 20.)

Ennyi. Ja, és még valami: mivel kimondottan kedvelem a szinkronúszókat, drukkolok nekik, hogy végre legyen egy jó elnökük!

(Serényi Péter)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!