rss      tw      fb
Keres

Melegfelvonulás: hír- és véleményzavarok

A rendőrség nem engedélyezte

Az MTI a közismerten "kisebbségbarát" mandiner.hu-ra hivatkozva tette közhírré hétfőn 13 óra 27-kor, hogy a rendőrség betiltotta a melegfelvonulást. (A hír azonnal nagy pezsgést kavart a mandiner.hu által előszeretettel gyűjtött náci, nyilas, rasszista, antiszemita, homofób vagy egyszerűen csak véres- és mocskosszájú névtelen hozzászólók körében.)

A Heti Válasznak Steigler Sándor, a Budapest Pride egyik szervezője erősítette meg 14 óra 32-kor a Mandiner blog értesülését, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem engedélyezi az idei melegfelvonulást. A Meleg Büszkeség Menetét minden évben megrendező Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumi elnöke a Heti Válasznak elmondta, hogy tavaly szeptemberben már bejelentették a rendezvényt, múlt szerdán (9-én) pedig a hagyományos útvonal (Hősök tere-Bajcsy-Zsilinszky-Erzsébet tér) kibővítésére nyújtottak be kérvényt. Ez június 18-án a Hősök terétől egészen a Kossuth térig tartott volna, a Parlamentnél azonban a az Országgyűlés külügyi szerve tart rendezvényt aznap délután.

Hogy ő mondja-e vagy a lap írja, nem tudni, hogy ugyanis a BRFK „meglepő módon” az egész rendezvényt lefújta.

A hír végigszáguldott az egész online sajtón. Az LMP „sajtóhírekre” hivatkozva közleményt tett közzé 17 óra 28-kor: Elfogadhatatlan, hogy betiltották a melegfelvonulást. Innentől a hír új dimenzióval egészült ki: Lamperth kísért a BRFK-n az LMP szerint (hirszerzo.hu).

A hírt egyébként több portálnak is megerősítette a melegszervezetek valamelyik képviselője (talán ugyanaz, nem derül ki). A BRFK viszont nem válaszolt a nyilván záporozó kérdésekre: „A BRFK kommunikációs osztályán kérdésünkre egyelőre nem erősítették meg az információt, azt ígérték, írásban válaszolnak”, írta az index.hu.

Hétfőn este maga a Szivárvány Misszió Alapítvány tette közzé honlapján a rendőrségi határozatot, amelyből kiderül, hogy a meghosszabbított útvonalra tekintettel a BRFK valóban az egész rendezvényt betiltotta: „A rendezvény bejelentésben megjelölt helyszínen és időpontban történő megtartását… megtiltom.”

Hétfő estére az is kiderült, hogy bírósághoz fordulnak a melegfelvonulás szervezői, illetve hogy a Szivárvány Misszió Alapítvány azt követeli, vegye tudomásul a rendőrfőkapitány a melegfelvonulás újbóli bejelentését.

Politikai döntésnek tartják

Kedden a Népszabadságnak Steigler Sándor így nyilatkozott: „Nehéz nem politikai döntésnek minősíteni a rendőrség lépését.” A Népszabadság azt írja: „A felvonulást sokáig kordonok nélkül, minimális fennakadást okozva rendezték a fővárosban. Komoly biztonsági intézkedésekre és útlezárásokra néhány éve, az agresszív szélsőjobboldali ellentüntetők megjelenése óta van szükség. A közlekedés akadályoztatására hivatkozva a rendőrség egyszer az előző kormány idején is próbálta megtiltani, hogy a melegek (és a velük szolidaritást vállaló heterók) végigmenjenek az Andrássy úton, de emberi jogi szervezetek, baloldali és liberális politikusok nyomására a BRFK végül engedélyezte a rendezvényt.

Tavaly – amikor már a Fidesz–KDNP volt kormányon – a menet kénytelen volt rövidebb útvonalon, a Hősök tere és az Oktogon között haladni: a rendőrség úgy ítélte meg, hogy az árvízi védekezés miatt nincs elegendő fémkordon.

Időközben a főváros élén a liberális Demszky Gábort a jobboldali Tarlós István váltotta. Tarlós még óbudai polgármesterként a ’fiatalkorúak védelmében’ szerette volna kitiltani a Sziget Fesztiválról a homoszexualitással kapcsolatos programokat. A mostani Budapest Pride szervezői felkészültek rá, hogy az új főpolgármester ezúttal a melegfelvonulás ellen fog fellépni: ezért választottak a szokásosnál korábbi, júniusi dátumot, amely még Magyarország uniós elnökségének időtartamára esik.

A Szivárvány Misszió Alapítvány az idén (némileg módosítva az eredeti tervet) a Hősök terétől a Kossuth térig tartó útvonalra kért engedélyt. A Parlamenti előtti téren azonban –éppen az uniós elnökség miatt – ebben az időszakban nem lehet rendezvényt tartani. A közelmúltban tartott egyeztetés jegyzőkönyve még arról tanúskodik, a rendőrség alternatív megoldásként elfogadja, hogy a résztvevők a Kossuth tér érintése nélkül az Alkotmány utcáig menjenek. Steigler Sándor ezért is tartja meglepőnek, hogy a BRFK hivatalos határozata mégis megtiltotta a rendezvényt.”

Megszólal a rendőrség

Kedden aztán megszólalt a rendőrség is. Közleményt adtak ki, amelyben azzal magyarázták a döntést, hogy a jogszabályok miatt nem volt más lehetőségük. A BRFK egy korábbi útvonalon már engedélyezte a rendezvényt, de amikor a szervezők előálltak egy módosítási kéréssel, akkor a rendőrség ezt kénytelen volt elutasítani:  „A rendőrség szerint a módosító bejelentést a BRFK a gyülekezési jogról szóló jogszabálynak megfelelően teljes adattartalommal értékelte. ’A töretlen bírói gyakorlat alapján a bejelentéseket egészében kell elbírálni, nincs lehetőség valamely rész tudomásul vételére, illetőleg tiltására’. Hangsúlyozták: a rendőrség nem betiltotta a felvonulást, hanem – mivel a rendezvény áttervezett és így meghosszabbított útvonala miatt a közlekedés más útvonalon nem biztosítható – „a módosító bejelentéssel érintett rendezvény ezen útvonalon történő megtartását nem engedélyezik”.

Azt már nem írták bele a közleményükbe (sem), amit a Népszabadságnak Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője még aznap elmondott: „természetesen nincs akadálya annak, hogy június 18-án az eredetileg engedélyezett útvonalon, tehát a Hősök tere és az Erzsébet tér között megtartsák a melegfelvonulást.”

Megszólalnak a jogvédők

A TASZ és a Helsinki Bizottság, a szervezőkkel együtt, bíróságon támadta meg és tételesen cáfolta a rendőrségi tiltás indoklását. Például ezzel: „A rendőrség csak olyan indokokat sorol fel, amelyek azt támasztják alá, hogy a felvonulás miatt nehezebb lesz a közlekedés. A jogszabály azonban egyetlen tiltási okot ismer a közlekedéssel kapcsolatban, ez pedig az, ha a közlekedés másképp nem biztosítható.”

A Független Hírügynökségnek az Országgyűlési Biztos Hivatalából származó információi szerint Szabó Máté hivatalból vizsgálatot indított az ügyben, melyet soron kívül fog elvégezni. Ehhez már meg is kereste Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitányt és azt kérte, hogy a rendőrségnél az ügyben keletkezett összes iratot küldje el neki, az üggyel kapcsolatos kérdésekre adott válaszával együtt.

Az Amnesty International csütörtökön levélben szólította fel a magyar hatóságokat, hogy vonják vissza a Budapesti Rendőr-főkapitányság február 11-i határozatát. Az Amnesty International aggályait fejezi ki a tiltással kapcsolatban, mert az sérti a szabad véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez való jogokat, valamint a diszkriminációmentesség elvét, amelyek több, Magyarország által is ratifikált nemzetközi emberi jogi egyezményben is rögzítve vannak.

Megszólal a Kereszténydemokrata Néppárt

A KDNP szerdai közleménye szerint a budapestiek büszkék lehetnek a rendőrségre, amely a főváros békéjét védte meg a melegfelvonulásról hozott keddi határozatával. A kisebbik kormánypárt közleményében üdvözölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság megtalálta a szabadságjogok ütközését feloldó arányosság elvét. A rendőrség azzal, hogy a módosított útvonalon már nem engedélyezte a Meleg Méltóság Menetének továbbhaladását, lényegesen csökkentette annak veszélyét is, hogy a közrend, a közbiztonság sérüljön, és szélsőséges provokációnak legyenek kitéve „mind a büszke melegek, mind a békességre vágyó budapesti lakosok”. Több százezer fővárosi család szabadidős programja és a tömegközlekedés biztosítása a KDNP szerint olyan közérdek, amely nagyságrendekkel fontosabb, mint egy jóval szűkebb közösség artikulációja. Az embereknek a pihenéshez való joga és Budapest szempontjai messze többet jelentenek, mint a másság erőltetett felvonultatása

És megszólal Szájer József

„A rendőrség nem engedélyezte, hogy a hónapok múlva esedékes melegfelvonulás korábban már jóváhagyott útvonalát meghosszabbítsák a Parlamentig. Bravó! Sikerült újabb öngólt lőni. Az indok még jobb, illetve álszentebb: zavarná a közlekedést Magyarország uniós elnöksége idején. Az európai sajtó – lassan már általunk, magyarok által is megszokott ’pontosságával’ és ’korrektségével’ – az eseményt már úgy tálalta, mint a tüntetés betiltását”* – írta strasbourgi keltezésű blogbejegyzésében a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Szerinte ez most „pont jókor jön ahhoz, hogy még lélegzetvételnyi szünetet se kapjunk arra, hogy csökkenjen a Magyarországgal szembeni balliberális támadás az ellenünk elfogult sajtóban”. Pillanatokon belül lezárul a médiavita, kell valami új gyúanyag, és „mi tálcán kínáljuk fel a folytatást”.

A politikus úgy látja, ha a rendőrség arra hivatkozott volna, hogy ilyen hosszú útvonalon az előző évek tapasztalata alapján nem tudja garantálni a menet biztonságát, „az legalább közelített volna a valósághoz”, hiszen a gyülekezési jog feltételeit az államnak garantálnia kell, és ez valóban nem mindig sikerült az elmúlt években. Szerinte „törvényes célra irányuló gyülekezés esetén legfeljebb a felvonulás során jogsértést elkövetőkkel szemben lehet fellépni. A kettő összemosása csak azoknak segít, akik át akarjak terelni a vitát a nekik kényelmesebb terepre”.


* Mint feljebb láttuk, a BRFK eredeti döntésében valóban megtiltotta a melegfelvonulást a teljes útvonalon. Ha tehát a nyugati sajtó ezt írta, „pontosan” és „korrektül” fogalmazott. Ahogy a „balliberális támadók” is.

***

És akkor két „alaptalan” kommentár a német és az osztrák sajtóból:

Beck: „A magyarországi helyzet ijesztő”

Volker Beck, a német Bundestagban helyet foglaló zöld frakció ügyvezetője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a rendőrség megtiltott egy budapesti melegfelvonulást a parlament épülete előtt.

„Magyarországnak fel kell fognia, hogy az Európai Unió tagállamai az emberi jogokra épülnek, és ez egyaránt érvényes a sajtószabadságra, valamint a melegek gyülekezési szabadságára” – mondta Volker Beck szerdán az EurAtiv.de portálnak. Hozzátette, hogy általában is vegyes érzelmekkel szemléli a kelet-európai fejleményeket, ahol „a társadalmi homofóbia helyeként ijesztő”.

A budapesti rendőrség nem engedélyezte, hogy a június 18-ra tervezett melegfelvonulás részben a magyar parlament előtt menjen végbe. Indoklásként „a közlekedés túlzott akadályozását” hozták fel. A menet hagyományosan a Hősök terétől vonul végig az Andrássy úton. Idén a felvonulás keretében a parlament előtt is terveztek akciót, és tiltakozást a homoszexuálisok jogainak korlátozása ellen.

A Szivárvány Misszió szervezői egyebek között bírálják, hogy a kormány lehetetlenné szándékozik tenni a melegek házasságát, amennyiben az új alkotmányban rögzíteni kívánja, hogy a házasság férfi és nő köteléke. Ezen kívül attól tartanak, hogy az új médiahatóság diszkriminálni fogja a melegeket. Annak vezetőnője ugyanis a „családi értékek” védelmét írta a zászlajára. A kormányzó Fidesz párt politikusai korábban melegellenes kijelentéseket tettek.

Volker Beck, a német zöld politikus úgy vélte a magyarországi helyzet ijesztő. „A jobboldali konzervatív kormány visszafelé akar táncolni a melegektől, és ebben hajtja a nyíltan nemzeti szocialista Jobbik párt” – mondta Beck. Orbán Viktor magyar kormányfő 2010 áprilisa óta áll a kormány élén, és kétharmados többsége van. A szélsőjobboldali Jobbik a harmadik legnagyobb erő.

Kelet-Európában a melegfelvonulások alkalmával mindig újra sor kerül a szélsőjobb túlkapásaira, legutóbb Pozsonyban és Belgrádban. A budapesti felvonulás is támadások célpontját képezte 2008-ban. A Pester lloyd című budapesti lap akkori beszámolója szerint a menetet végig tojásokkal és paradicsommal, de petárdákkal is dobálták, és a melegellenes ellentüntetők jelszavakat skandáltak.

Ugyanakkor Beck úgy látja, van előrelépés is a melegek tüntetési szabadsága terén. A varsói EuroPride melegfesztivál nagy siker volt 2010-ben. Emellett  tavaly sor kerülhetett melegfelvonulásokra a Baltikumban, miközben az EU-n kívül, így Minszkben és Moszkvában nem engedélyezték a megmozdulásokat. „Általában sok kelet-európai államban felzárkózó fejlődés megy végbe a civil társadalom és a tolerancia terén” – mondta. Beck derűlátó: úgy véli, „néhány év, vagy évtized múlva a melegek Kelet-Európában ugyanolyan szabadon élhetnek, mint ma Németországban, Franciaországban vagy Spanyolországban”.

Beck azonban utalt Európa szerepére. „Az Európai Unió sok kelet-európai tagállamban az egyenlő jogok motorja.” Szerinte az EU befolyása megfigyelhető Szerbiában is, ahol a kormány, tekintettel a várható uniós csatlakozásra, érzékelhetően mérsékeltebbé vált.

„Mély meggyőződésem, hogy az európai integráció elmélyülése a kelet-európai melegek élethelyzetét is javítani fogja” – mondta a zöld politikus.

***

Reinhard Göweil: Gulyásdemokrácia

Arra persze többen számítottak, hogy az EU-nak meglesz a maga baja Magyarországgal mint soros elnökkel. De hogy ennyire nehéz lesz, azt Brüsszelben is kevés lelkesedéssel figyelik írja a szerző a Wiener Zeitungban. Orbán Viktor kormányfő pártja, a Fidesz kétharmados többséggel kormányoz Magyarországon. Erre azt lehet mondani, hogy ezért az előtte kormányzó szocialistáknak tartozik, és ez így is van.

Orbán nagy többsége nem annak köszönhető, hogy ő olyan remek, hanem annak, hogy a magyaroknak annyira elegük volt az előző kormányból.

Orbán hétfőn kijelentette, hogy csodálatosan megvédte az Európai Unióval szemben a magyar médiatörvényt, amely a sajtó és az online média gúzsba kötése. Most az EU nyomására kénytelen jelentős cikkelyeket „életleníteni”, feloldani a „kiegyensúlyozottság” kényszerét. Ezt a kiegyensúlyozottságot egy újonnan létrehozott hatóság vizsgálja, amely Orbán híveiből áll.

Most újabb bakot lőtt a kormányfő: egy júniusra kitűzött meleg felvonulás kérelme ellenére nem érhet véget a budapesti parlament előtt. Indoklás: az uniós soros elnökség miatt ez biztonsági okokból elutasítandó. Bízvást feltételezhető, hogy az Európai Parlament ezt kritikusan fogja megközelíteni.

Ami marad, az Orbán és pártja sajátságos demokrácia-értelmezése. Ahogyan korábban a szocializmust nem vetták olyan nagyon komolyan, és a „gulyásszocializmus” megjelöléssel illették, úgy Magyarország ma afféle Gulyásdemokráciaként prezentálja magát.

Sok Magyarország-szakértő kételkedik abban, hogy Orbán sikeres lesz-e ezzel. Úgy vélik, a következő választásokon majd benyújtják neki a számlát. Ám addig elegendő ideje van a demokratikus alapértékek kiürítésére, és a magyar nacionalizmus orbáni változatának elterjesztésére. Az Európai Uniónak Magyarország esetében nagy valószínűséggel ébernek kell maradnia, mégpedig a soros elnökség június végi befejeződése után is. Ausztria ebben fontos szerepet játszhatna, ha el tudná szánni magát Magyarországgal szemben bátrabb politikára. Ebből azonban a médiát megkötöző törvény kapcsán sajnos kevés látszott.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!