rss      tw      fb
Keres

A pápa részt vett a Jézus kereszthalálának alkalmából tartott vatikáni megemlékezésen

MTI 2010. április 2., péntek 23:58

XVI. Benedek pápa áhítattal és csendben emlékezett Jézus szenvedéseire és halálára a vatikánvárosi Szent Péter-székesegyházban tartott ceremónián nagypénteken.

A délutáni istentisztelet kezdetén a pápa letérdelt a kereszt előtt és csendben imádkozott. A katolikus egyházfővel együtt számos bíboros, püspök és a diplomáciai testület képviselői vettek részt az igeliturgián és a kereszt előtti főhajtás ceremóniáján. A katolikus hagyományok szerint nagypénteken nem miséznek.

Raniero Cantalamessa, kapucinus szerzetespap, a Pápai Udvar szónoka homíliájában arról szólt, hogy az áldozatok és a gyengék védelmével kapcsolatos modern felfogás "Krisztus forradalmának kései gyümölcse". Bírálta a nők elleni erőszakot, amely az otthon falai között történik, és sok esetben vallási és kulturális előítéletekkel magyarázzák.

A szerzetespap elítélte a gyermekek elleni szexuális visszaéléseket, amelyekben "sajnálatos módon a papság nem kevés tagja besározódott". Idézett "egy zsidó barát" leveléből, aki szolidaritásáról akarta biztosítani a pápát és a katolikus hívőket, tekintettel "a heves és minden oldalról áradó támadásokra". A sztereotípiák használata, a személyes és a kollektív felelősség összekeverése a visszaélésekről szóló vitában "az antiszemitizmus legszégyenletesebb vonásaira" emlékeztet - idézett a levélből Cantalamessa.

A pedofil papok áldozatainak egyik amerikai szervezete (SNAP) bírálta Cantalamessa kijelentését. David Clohessy, a SNAP vezetője közleményében kiemelte: "Fáj, hogy egy ilyen magas rangú vatikáni vezető (...) ilyen súlyos kijelentéseket tesz, amely sértőek a szexuális támadások áldozataira és a zsidókra nézve is. "

Marvin Hier rabbi, a Simon Wiesenthal Központ alapítója és vezetője szerint a pápának személyesen kellene bocsánatot kérnie, miután az ő jelenlétében hangzottak el a sértő kijelentések.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő hangsúlyozta: a szónok csupán egy levelet olvasott fel, nincs szó a Vatikán hivatalos álláspontjáról.

A katolikus egyházfő pénteken számos támogató üzenetet kapott ahhoz a küzdelméhez, amelyet az egyházon belüli pedofília ellen folytat. Mintegy hetven francia értelmiségi, köztük Jean-Luc Marion akadémikus, Rémi Brague filozófiaprofesszor, Francoise Taillandier és Denis Tillinac írók, Michael Lonsdale színész, Henri Tincq újságíró és Fabrice Hadjaji színműíró felháborodását fejezte ki, együttérzéséről biztosította az áldozatokat, s dicsérte XVI. Benedeket, mert fényt akar deríteni az összes ügyre.

Nagypénteken Rómában, Jézus szenvedésére és halálára emlékezve, ezúttal is a Colosseumnál idézték fel a keresztutat. A menet tizennégy alkalommal állt meg, a Golgotára vezető út tizennégy stációjára emlékezve. Vatikáni vezetőkön kívül két iraki, két haiti, egy vietnami és kongói keresztény is részt vett a keresztvitelben. A menetben százezrek vettek részt égő gyertyákkal. A pápa beszédében nem említette a Canatalamessa szavai kiváltotta botrányt.