rss      tw      fb
Keres

Gyurcsány-válasz a Facebookon OrbánnakGyurcsány Ferenc pénteken a Facebookon közzétett nyílt levélben válaszolt Orbán Viktornak államadósság-ügyben.

Részlet a levélből:


Orbán Viktor miniszterelnök
Budapest

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ön itt, a Facebookon üzent hadat az államadósságnak. Ez derék dolog, mondhatnám dicséretes. Látom, szeretné megérteni, hogy miért növekedett meg az államadósság az utóbbi tíz évben, és azt is, hogy ki ezért a felelős. Segíteni szeretnék Önnek. Ha válaszol az alábbi kérdésekre, ígérem, közelebb fog kerülni az igazsághoz. Pár perc alatt egy új világ fog kinyílni Ön előtt. Higgye el!

1. Igaz-e, hogy az Ön kormánya emelte 2001-ben egyes köztisztviselők bérét 70 százalékkal?

2. Igaz-e, hogy olyan lakástámogatási programot indítottak el, amely több mint 300 milliárd forint költségvetési támogatást igényelt?

3. Helytálló-e az állítás, miszerint a költséges infrastrukturális beruházásokat költségvetési trükkel az államháztartáson kívülre helyezték, és így próbálták meg kozmetikázni a hiányt?

4. Kiszámították-e, hogy az Orbán kormány 2001–2002-ben összességében mintegy 450 milliárd forint, a költségvetésbe tartósan beépülő extrahiányt hagyott utódaira, amely nyolc év alatt 12 százalékpont államadósság-növekedést jelentett volna, ha az utódok nem igazítják ki a költségvetést?

5. Megszavazta-e a Fidesz a 13. havi nyugdíjat, amely minden évben háromszázmilliárd forintba kerül?

6. Akarta-e a Fidesz 2005-ben, hogy az úgynevezett „garanciatörvényekkel” egyszer és mindenkorra lehetetlenné tegyük, hogy a kormány szükség esetén csökkenteni tudja a kiadásokat, és ezzel útját tudja állni az államadósság növekedésének?

7. Támogatta-e a Fidesz a Parlamentben a közalkalmazottak 2002-ben elhatározott 50 százalékos béremelését?

8. Kifogásolta-e a Fidesz a plusz egyhavi családi pótlékot?

9. Szót emelt-e a Fidesz Magyarország történetének legnagyobb és így legköltségesebb autópályaépítési programja ellen?

10. Ellene szavazott-e a Fidesz a 2006-os adócsökkentési programnak?

11. Támogatta-e a Fidesz 2006-tól a költségvetési hiány és az államadósság növekedését megállítani célzó kiigazítási lépéseket?

12. Önök voltak azok, akik az úgynevezett „szociális népszavazás” kezdeményezésével és győzelemre vitelével nem egyszerűen százmilliárdos bevételektől fosztották meg az államot, de egyben útját is állták a köz- és magánfelelősség átalakítását célzó reformoknak?

13. Felemelte-e szavát a Fidesz azon képviselői ellen, akik ostoba szövegeikkel gyengítették a forintot, így növelték az államadósságot?

14. Kihasználta-e az új kormány az elmúlt kilenc hónapot arra, hogy az államháztartás helyzetét javítsa, vagy a legrosszabb hagyományokat követve inkább azon járt az esze, hogy miként növelhetné tovább az államadósságot?

De nem folytatom. Viszont, hogy segítsem a megértést, összefoglalom, hogy mi is történt 2001-től:

1. Ön, miniszterelnök úr, 2001-2002-ben felelőtlenül 450 milliárd forint túlköltésről döntött.

2. Medgyessy Péter kormányának száznapos programjai 850 milliárd forintos lyukat ütöttek a költségvetésen.

3. Az én 2006-os áfa-csökkentésem 200 milliárd forint bevételtől fosztotta meg a költségvetést.

4. Az Ön 2010-ben kezdeményezett adócsökkentő programja évente 600 milliárd forintunkba kerül.

Ha jól emlékszem, akkor Ön és pártja minden, a fentiekben összefoglalt költekezést lelkesen támogatott, vagy éppen maga kezdeményezte.

Ezzel szemben a saját butaságainkat is korrigáló, a költségvetést konszolidálni akaró lépések és az Önök reakciói a következők:

1. Medgyessy Péter a 2003-es költségvetésben és 2004 elején kiadáscsökkentést kezdeményezett. Önök erre nemzethalált kiáltottak.

2. Én 2006-tól radikálisan csökkentettem a hiányt, 2008-ra elértük a 3,8 százalékot, 2008 ősze után beterjesztettem a válságkezelés további kiadáscsökkentést jelentő első két csomagját. Ön és pártja minden lépésemet elutasították.

3. Bajnai Gordon 2009 tavaszától további költségcsökkentő programokat jelentett be a sikeres válságkezelés érdekében. Önök nem támogatták a miniszterelnököt a Parlamentben.

[…]

Kötcse, 2011. február 25.
Gyurcsány Ferenc


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!